Γαλλία – Βρετανία : Ένα βιβλίο οδηγεί στον ξεχασμένο θησαυρό της Αντάντ, αξίας €750.000
Οι επίδοξοι νικητές αναμένεται να δυσκολευτούν να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Αν αγαπάτε τους γρίφους, αυτή η υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.
Ο καλλιτέχνης Μισέλ Μπέκερ, κατάφερε να ανακαλύψει και στη συνέχεια αγόρασε το χρυσό κουτί που δώρισε η Αγγλία στη Γαλλία πριν την υπογραφή της «Εγκάρδιας Συνεννόησης» (Αντάντ) στις 8 Απριλίου του 1904. Η στιγμή αυτή σηματοδοτούσε την προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στον μακραίωνο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κρατών.
Το πολύτιμο κουτί δωρίστηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, τον Ιούλιο του 1903, ενώ είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Goldsmiths and Silversmiths στο Λονδίνο. Στο εσωτερικό του βρισκόταν ένας πάπυρος που γιόρταζε τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών.
Η αξία του χρυσού αντικειμένου εκτιμάται στα €750.000, ενώ η επιφάνειά του είναι περίτεχνα διακοσμημένη.
Και τώρα, το κουτί αυτό μετατρέπεται σε βραβείο για όποιον κατορθώσει να λύσει τους γρίφους στο κυνήγι θησαυρού του Μπέκερ, που θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο βιβλίο του με τίτλο «The Golden Treasure of the Entente Cordiale».
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στα γαλλικά και τα αγγλικά την ερχόμενη Πέμπτη (8/4/), με την κάθε εκδοχή του να περιλαμβάνει διαφορετικούς γρίφους που οδηγούν σε δυο ξεχωριστές τοποθεσίες.
Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει εννιά γρίφους, ο καθένας εκ των οποίων αποτελείται από εικόνες του Μπέκερ, αλλά και από ένα μυστικό κείμενο, κρυμμένο στην ιστορία που τις συνοδεύει, την οποία έχει επιμεληθεί η Πολίν Ντεϊσόν.
Οι αναγνώστες θα πρέπει να σπάσουν τον κώδικα που κρύβεται στην εικονογράφηση για να εντοπίσουν το κείμενο που λείπει, το οποίο με τη σειρά τους θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Οι αναγνώστες που θα καταφέρουν να λύσουν και τους εννιά γρίφους, θα μπορέσουν να βρουν τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται θαμμένα τα δυο κλειδιά από γεώδη κρύσταλλο – η μια εκ των οποίων είναι στη Γαλλία και η άλλη στη Βρετανία.
«Ήταν μια ιδέα του Μισέλ Μπέκερ. Ανακάλυψε το χρυσό κουτί, το αγόρασε και έμαθε ό,τι μπορούσε να μάθει κανείς για την Εγκάρδια Συμφωνία. Ερωτεύτηκε αυτή την ιστορία της Γαλλίας και της Αγγλίας, που έγινε πραγματικότητα χάρη στη θέληση δυο ανδρών [του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ και του Λουμπέ]. Θέλησε να θυμίσει αυτή την ιστορία στον κόσμο με αυτό το κυνήγι θησαυρού», εξηγεί στον Guardian ο Βιντζέντσο Μπιάνκα, εμπνευστής των γρίφων. «Ο Μισέλ είναι καλλιτέχνης. Κάνει πράγματα που ορισμένοι δεν θα καταλάβουν, αλλά τα οποία τον διασκεδάζουν. Δεν προσδοκά να βγάλει χρήματα από αυτή την ιστορία, όμως ελπίζει τουλάχιστον να μην μπει μέσα. Αν οι άνθρωποι παθιαστούν με αυτή την περιπέτεια, θα καταφέρει όλα όσα ήθελε».
«Ένα χαρτί και ένα μολύβι είναι αρκετά για να λύσει κανείς μερικούς από τους γρίφους. Για άλλους θα χρειαστεί και επιπλέον έρευνα… το internet θα αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαψος για να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε χωρίς να εγκαταλείψετε την καρέκλα σας», γράφουν ο Μπιάνκα και ο Μπέκερ στο βιβλίο. «Δεν πρόκειται για ένα εύκολο κυνήγι θησαυρού. Για να το κατακτήσετε, θα χρειαστεί αποφασιστικότητα. Ο θησαυρός είναι προσβάσιμος μόνο στους τολμηρούς».
Όταν βρουν και τους δυο κρυστάλλους, που είναι θαμμένοι σε σεντούκια μαζί με τα αναγκαία έγγραφα, οι… κυνηγοί θα πρέπει να ενώσουν τα ευρήματά τους για να ανοίξουν το ντουλάπι μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί το κουτί. «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι απαιτείται μια καινούργια εγκάρδια συμμαχία», υποστηρίζουν οι διουργανωτές, αν και προσθέτουν ότι «ένα δίγλωσσο άτομο« θεωρητικά θα μπορούσε να εντοπίσει από μόνο του και τους δυο κρυστάλλους «ή ακόμη και μια ομάδα κυνηγών που θα αποτελείται τόσο από Άγγλους όσο και από Γάλλους παίκτες».
Το βιβλίο περιλαμβάνει και μια ιστορία της Εγκάρδιας Συμμαχίας που γράφτηκε από τον Βρετανό συγγραφέα και ιστορικό Στίβεν Κλαρκ. Ο Κλαρκ δήλωσε στον Guardian ότι αντιμετωπίζει το κυνήγι θησαυρού ως «σημαντική υπενθύμιση του ότι ο ανταγωνισμός για τις δόσεις των εμβολίων δεν είναι παρά μια προσωρινή δυσκολία σε μια μακροχρόνια και σημαντική συμμαχία».
«Η Εγκάρδια Συμμαχία του 1904 κατόρθωσε τη δεκαετή αναβολή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και σήμαινε ότι όταν ο πόλεμος εντέλει ξέσπασε, οι δύο πλευρές είχαν συμμαχήσει. Επιπλέον, οδήγησε στην βρετανική υποστήριξη των Γάλλων το 1939-40», εξήγησε ο Κλαρκ. «Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν είναι παρά μια ψυχρή συμφωνία μεταξύ δυο αποικιοκρατικών δυνάμεων: Σου δίνω το Μαρόκο, αν αφήσεις ήσυχη την Αίγυπτο. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο κείμενο, που θα επαναλαμβάνει απλώς ότι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι είναι γείτονες και σύμμαχοι, προκειμένου η Εγκάρδια Συμφωνία να αποκτήσει βαθύτερο και πιο σύγχρονο νόημα».
Επιπλέον, ο Κλαρκ υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδέα που είναι ο θησαυρός, όμως έχει δει με τα μάτια του το κουτί.
«Είναι ένα πολύ συμπαγές κομμάτι χρυσού. Ξαφνιάστηκα πολύ που δεν βρισκόταν σε κάποιο μουσείο και δεν το διεκδίκησε η γαλλική πολιτεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, σε περίπτωση που οι παίκτες του θησαυρού ανησυχούν».
Ο Μπέκερ έχει εικονογραφήσει άλλο ένα βιβλίο με γρίφους, που εκδόθηκε το 1993 και που οδηγούσε σε μια χρυσή κουκουβάγια που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος. Οι 11 γρίφοι δεν έχουν λυθεί μέχρι και σήμερα.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις