Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι στη Λιβύη
Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση το χτεσινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Ποιους δύο λόγους επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το ταξίδι του επιτυχημένο. Ποια κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα γίνει με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Τι θα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση το χτεσινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η αποκάτασταση των διαύλων επικοινωνίας μετά από μια δεκαετία απουσίας από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και ο δεύτερος είναι ότι ξανανοίγει η συζήτηση για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Επιτυχημένο ταξίδι μετά από 10 χρόνια απουσίας
Πάντως ως προς το αγκάθι του τουρκολιβυκού συμφώνου ουσιαστικά αυτό στο οποίο στάθηκε ο πρωθυπουργός είναι ότι κατέστησε σαφή τη θέση του στην νέα ηγεσία της Λιβύης και απέδωσε την υπογραφή του από Τρίπολη και Άγκυρα στη δεκαετή απουσία της Ελλάδας από τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «επιτυχημένο» το ταξίδι του στη Λιβύη.
«Η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη ουσιαστικά εδώ και μία δεκαετία. Κάτι το οποίο, προφανώς, έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να μπορούν να παρέμβουν στη Λιβύη έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενδεχομένως καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star.
«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ήμουν από τους πρώτους Πρωθυπουργούς που επισκέφτηκα τη Λιβύη. Αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
Απαράβατος όρος η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη
«Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα. Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι από αυτής της πλευράς το ταξίδι ήταν επιτυχημένο».
Προς αυτή την κατεύθυνση στο «ταμείο» που κάνει το Μαξίμου είναι ότι η στήριξη από την Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα, στη Λιβύη προϋποθέτει ως «απαράβατο όρο» την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα λιβυκά εδάφη.
Κατά τη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη τόνισε ότι «το είπαμε με μία φωνή και εγώ και ο κ. Draghi και ο κ. Michel και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας που βρεθήκαμε στη Λιβύη».
Επιχειρηματικές ευκαιρίες
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στη Λιβύη «ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες καθώς εάν η χώρα καταφέρει και σταθεί στα πόδια της θα υπάρχει μια διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλω προσωπικά να απέχουν οι ελληνικές εταιρείες».
«Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην πρωταγωνιστήσουν ξανά ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά οι αναφορές αυτές του κ. Μητσοτάκη απαντούν και στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για το ταξίδι και τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού στη Λιβύη.
Το τουρκολιβυκό σύμφωνο μετατράπηκε σε δευτερεύον ζήτημα
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ο οποίος διερωτήθηκε:
«Ποια ακριβώς ήταν η σκοπιμότητα και ποια τελικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη; Η επίσκεψη και όσα ειπώθηκαν εκεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό αντιστοιχούν στο κύρος της Ελλάδας και στη σφοδρή αντίθεση της ελληνικής πλευράς στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο;».
«Μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στο συγκεκριμένο σύμφωνο, η δε γενικόλογη αναφορά το τοποθετούσε ως δευτερεύον ζήτημα έναντι άλλων, όπως η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος», σχολίασε, ο κ. Τσίπρας.
Χωρίς σχέδιο και προετοιμασία
Τονίζει δε ότι «όπως και άλλα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη, η επίσκεψη στη Λιβύη φαίνεται να έγινε χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και προετοιμασία από το ΥΠΕΞ, ενώ η όλη εικόνα υποβαθμίζει το κύρος της χώρας μας».
«Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μετά την επίσκεψη βρισκόμαστε σε καλύτερο ή τελικά χειρότερο σημείο ως προς το πρόβλημα που δημιουργεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Κρίνοντας από τις αναφορές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων φαίνεται να μην ήταν καν το βασικό αντικείμενο, στόχευση και εξαγόμενο της επίσκεψης», σημειώνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Μήπως στην κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα πριν ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα στο εξωτερικό;».
Δεν θα εξάγει την κρίση στο Αιγαίο
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Star εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα εξάγει την εσωτερική της κρίση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι «δεν θα συμβεί» κάτι αντίστοιχο όπως με την περίπτωση του Oruc Reis.
«Δεν θα συμβεί διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες.
Ισορροπία δυνάμεων
«Δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου» υπογράμμισε και μίλησε για «κεκτημένο της χώρας» και της Ευρώπης.
«Εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το προσφυγικό είναι ένα από τα «πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα» και κάλεσε την Άγκυρα «να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου».
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ