Economist με θέμα: «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης»: Χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και ελληνικά ομόλογα
Σημαντική η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου σε ΑΕΠ και βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Τι αναφέρουν αναλυτές και ΟΔΔΗΧ.
Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των επενδύσεων αλλά και του χρέους της Ελλάδας σε συζήτηση στο συνέδριο του Economist με θέμα «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο επενδυτικό κενό της χώρας και πως θα μειωθεί, μεταξύ άλλων, με τη συμβολή των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα όπως τόνισε είναι το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει η χώρα και η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων θα αλλάξουν ολικά τον τρόπο επενδύσεων της Ελλάδας. Τόνισε ότι πρέπει να το αλλάξουμε σε 2-3 χρόνια, όπου και θα είναι εντελώς διαφορετικά το τοπίο των επενδύσεων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει το επενδυτικό κενό αναφερόμενος στη συμβολή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν πράσινες, ψηφιακές και όλες οι επενδύσεις. Θα χρηματοδοτηθούν από το RRF δηλαδή και θα επανέλαβε ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, όπου θα σημειώσει άνοδο το επόμενο διάστημα. Όπως επεσήμανε η εφαρμογή των δημόσιων, ιδιωτικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει και το σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι το πλάνο που έχουμε και είμαστε πολύ πεπεισμένοι ότι θα το πετύχουμε, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας αναφέρθηκε στις προσπάθειες όλων αναγνωρίζοντας, όπως είπε, την αλληλεγγυη που παρασχέθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα καλύτερα έπονται αφού θα γίνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί το σημερινό καθεστώς των κρατικών χρεογράφων. Παράλληλα ανέφερε ότι το Δημόσιο είναι ικανό να εκπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις
Επίσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή στήριξη, τα χαμηλά επιτόκια και η δημοσιονομική θέση της Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας καθιστούν διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κόλιν Έλις επικεφαλής για την περιοχή Ευρώπης- Μέσης Ανατολής στον οίκο Moody’s η υποστήριξη της Ευρώπης στο ελληνικό χρέος λειτουργεί καταλυτικά για τη βιωσιμότητα και υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και εκτίμησε ότι αν αν όλοι συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο το ελληνικό χρέος θα είναι και θα παραμένει βιώσιμο.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;