Πληκτρολόγιο : Μυστικά για να γράφετε πιο γρήγορα
Υπάρχουν στιγμές που πρέπει -ή θέλεις, πχ σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση- τα χέρια σου στο πληκτρολόγιο να πάρουν φωτιά αλλά... Μυστικά για να γίνεις δεινός δακτυλογράφος
Υπάρχουν στιγμές που πρέπει -ή θέλεις, πχ σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση- τα χέρια σου στο πληκτρολόγιο να πάρουν φωτιά αλλά… δεν υπακούουν.
Δεν ξέρεις τυφλό σύστημα; Κι όμως υπάρχει λύση και μυστικά που αν τα ακολουθήσεις θα γίνεις δεινός δακτυλογράφος.
Οδηγίες και tips για γρήγορη πληκτρολόγηση
Ο τρόπος που γράφεις, η θέση του υπολογιστή αλλά και η στάση του σώματος, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα πληκτρολόγησης.
Που τοποθετείς τον υπολογιστή;
Αν περιμένεις να γίνεις γρήγορος και γράφεις με το λάπτοπ στα πόδια σου, δύσκολα θα γίνεις. Πρώτα από όλα, πρέπει να βρεις ένα τραπέζι ή γραφείο να σε βολεύει, να έχεις αρκετό χώρο ώστε αν θέλεις να ακουμπάς τους αγκώνες σου, και να μην είναι το τραπεζάκι του σαλονιού που για να γράψεις πρέπει να σκύψεις.
Φτιάξε τη στάση του σώματός σου
Όπως και στην οδήγηση, πρέπει να έχεις τη σωστή στάση σώματος, πολλώ δε μάλλον όταν είσαι αρχάριος.
Η πλάτη σου πρέπει να είναι ευθεία, τα πόδια σου ελαφρώς ανοιχτά και τα πέλματα να ακουμπούν το έδαφος.
Αν θέλεις οι προσπάθειες σου να πετύχουν οι καρποί σου θα πρέπει να είναι στο σωστό σημείο: θα πρέπει να μπορείς να φτάνεις όλο το πληκτρολόγιο χωρίς να έχεις κολημμένα στον κόρμο σου τα χέρια.
Εξοικείωση με το πληκτρολόγιο
Όλα τα πληκτρολόγια είναι τύπου QWERTY. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνω-κάτω έχουν τα κουμπιά τους στα ίδια σημεία. Κι όχι μόνο τα γράμματα, αλλά και τα σημεία στίξης και τους αριθμούς.
Μάθε πού είναι τα «δύσκολα» όπως ο τόνος, τα διαλυτικά, το τελικό σίγμα «ς» και πώς μπορείς να βάζεις κεφαλαία. Για παράδειγμα, όποτε θέλεις να γράψεις ένα γράμμα κεφαλαίο, μπορείς να πατήσεις το γράμμα που θέλεις ταυτόχρονα με το Shift, αντί να πατάς δύο φορές το CAPS LOCK.
Μάθε τυφλό σύστημα
Κλείσε τα μάτια σου και λέγε τα γράμματα που πατάς δυνατά. Προσπάθησε ενώ γράφεις, να μην κοιτάς το πληκτρολόγιο, αλλά την οθόνη. «Ανακοίνωνε» τα γράμματα που πατάς και να τσεκάρεις αν τα γράφεις σωστά. Έτσι θα κάνεις λάθη, άρα έτσι θα μάθεις.
To touch-typing ξέρεις τι είναι;
Τα πληκτρολόγια δεν είναι τυχαίως κατασκευασμένα. Κάθε δάχτυλο σου, αντιστοιχεί σε κάποια γράμματα.
Δες στην παρακάτω φωτογραφία τους κανόνες που ακολουθούν όσοι γράφουν τυφλό σύστημα και τοποθέτησε κατάλληλα τα δάχτυλά σου.
Ξεκινάς βάζοντας τον αριστερό δείκτη στο γράμμα Φ ή F και τον δεξί δείκτη στο γράμμα Ξ ή J.
Από εκεί και πέρα, κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα δάχτυλο με εξαίρεση το μικρό.
Μην κοιτάς τα χέρια σου
Προσπαθώντας να μάθεις τυφλό σύστημα δεν πρέπει να κοιτάς όταν γράφεις ούτε το πληκτρολόγιο, ούτε τα χέρια σου. Στην αρχή θα είσαι πιο αργός, αλλά αν επιμείνεις και δεν παραδώσεις τα όπλα, θα δεις ότι θα γίνεσαι όλο και πιο γρήγορος.
Εξασκήσου
Όσο καλή στάση κι αν έχεις, όσο μεγάλη επιφάνεια κι αν έχει το γραφείο σου, δε θα μάθεις να γράφεις γρήγορα αν δεν εξασκηθείς. Δεν ξέρεις τι να γράψεις; Αντίγραψε ένα άρθρο. Να, αυτό εδώ ας πούμε. Ή γράψε αυτά που ακούς στην τηλεόραση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις