Εμβόλιο AstraZeneca : Τι αναφέρουν ΠΟΥ και ΕΜΑ για τις θρομβώσεις
Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού της AstraZeneca. Ο EMA έκρινε χθες ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια "πολύ σπάνια" παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει "θετικό"
Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού της AstraZeneca. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκρινε χθες ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».
Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια», δηλώνει ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ σε ανακοίνωση. «Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ.
«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξηγησε. «Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η ‘Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».
Διαβάστε επίσης: Ισπανία : Μόνο στις ηλικίες 60-65 θα χορηγείται το AstraZeneca
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω αναφορών για θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρωπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με έναν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει οριστικά» μια σχέση με σπάνιες διαταραχές θρόμβωσης.
ΠΟΥ: «Ευλογοφανής αλλά όχι επιβεβαιωμένη» η συνάφεια του εμβολίου με τις θρομβώσεις
Από την πλευρά της η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε χθες ότι αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά του κοροναϊού της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».
Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.
Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.
Μεγαλύτερος κίνδυνος θρομβώσεων σε γυναίκες κάτω των 60 ετών
Οι γυναίκες κάτω των 60 ετών, οι οποίες έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μπόγκνταν, μέλος της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών, ο κίνδυνος για τις γυναίκες 20 με 59 ετών είναι 20 φορές μεγαλύτερος από το κανονικό.
Η μελέτη αυτή έρχεται την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αναγνώρισαν μια πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιες θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Η έρευνα του ΕΜΑ επικεντρωνόταν σε 86 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων. Τα περισσότερα αφορούσαν γυναίκες.
Πάντως, με μόλις 169 συνολικά περιστατικά έπειτα από 34 εκατομμύρια δόσεις, τα περιστατικά αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια. Εν συγκρίσει, τέσσερις στις 10.000 γυναίκες μπορούν να πάθουν θρομβώσεις από τα αντισυλληπτικά χάπια. Ο Μπόγκνταν δεν ανέφερε πόσες περιπτώσεις θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό, αλλά σημείωσε ότι η υψηλή παρουσία τους σε μια πληθυσμιακή ομάδα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει «ένα ξεκάθαρο σήμα κινδύνου».
Διαβάστε επίσης : H Βρετανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών
Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι όσοι άνθρωποι κάτω των 60 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη. Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να φανεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση σε θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, καθώς και να ανακαλυφθεί ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό.
Οι πιθανές αιτίες
Μια εξήγηση που αναφέρει η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται με την παραγωγή ενός ασυνήθιστου αντισώματος που ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια και προκαλεί σπάνιες θρομβώσεις. Άλλοι ερευνητές ερευνούν μια πιθανή σχέση με τα αντισυλληπτικά φάρμακα.
Πάντως, ένας άλλος Γερμανός επιστήμονας, ο Αντρέας Γκράιναχερ, είπε ότι ούτε η αντισύλληψη ούτε μια μετάλλαξη που προκαλεί θρομβώσεις, η οποία αποκαλείται Παράγοντας V Leiden, έχουν οποιοδήποτε ρόλο.
Διαβάστε επίσης : Νότια Κορέα : Αναστέλλει τη χορήγηση του AstraZeneca στους κάτω των 60
Κικίλιας : Προβληματισμός για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες
Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Τζανάκης : Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα
Συγκυριακές χαρακτήρισε τις επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», προτείνοντας να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας.
«Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει εκτός» επισήμανε.
«Εμείς» συνέχισε «θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ό,τι αποφασίσει. Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο. Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, ενώ δεν θα την είχαν χάσει» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Έτσι, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν κανονικά οι Έλληνες με AstraZeneca.
Σκουτέλης : Σήμερα ή αύριο η απόφαση της Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σήμερα ή το πολύ αύριο, θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς αναμενόταν νωρίτερα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τόνισε ο Λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση των περιστατικών που προκάλεσαν ανησυχία με το εμβόλιο της AstraZeneca και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα περίεργο σύνδρομο, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών. Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstrZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.
Συμπλήρωσε δε με έμφαση, ‘ότι σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό, υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών.
- Μαγδεμβούργο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος
- Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη τα εγκαίνια της νέας έδρας της Περιφέρειας στην Κέρκυρα
- Φαβορί για να κατακτήσει το Conference League η Τσέλσι – Πόσες πιθανότητες έχει ο Παναθηναϊκός (pic)
- Γάζα: Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα, λένε υγειονομικοί – Συγκλονιστικές εικόνες
- ΔΣΑ: Διήμερη αποχή δικηγόρων από δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ