Εμβολιασμός : Μπορεί να γίνει με διαφορετικά εμβόλια; Τι λένε επιστήμονες
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια κατά τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια κατά τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.
Επειδή το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca συνιστάται πλέον μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, πολλά άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν κάνει ήδη αυτό ως πρώτο εμβόλο, αναρωτιούνται τώρα εάν ενδείκνυται να αλλάξουν το εμβόλιο στον δεύτερο εμβολιασμό. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα κίνδυνο σε αυτό, έστω και αν οι σχετικές μελέτες είναι ακόμα λίγες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.
«Επί του παρόντος διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί. Συγκεκριμένα συμπεράσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη διατυπωθεί η σύσταση για το δεύτερο διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.
Όταν ρωτήθηκε πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις