Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 θα αυξηθεί, καθώς η καλλιέργεια σίτου σε πολλές χώρες ήταν καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Έτσι, σε νέο υψηλό, στους 785 εκατ. τόνους προβλέπεται να φθάσει η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2021, σημειώνοντας αύξηση 1,4% από το 2020, λόγω της πιθανής απότομης ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη και των προσδοκιών για συγκομιδή ρεκόρ στην Ινδία.

Οι υψηλότερες μέσες αποδόσεις αναμένονται επίσης για τον αραβόσιτο, με αναμενόμενη συγκομιδή ρεκόρ στη Βραζιλία και υψηλό πολυετές στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση για την προσφορά και ζήτηση των δημητριακών, που κυκλοφόρησε ο FAO.

Για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας 2020/21, η παγκόσμια χρησιμοποίηση δημητριακών προβλέπεται τώρα στους 2.777 εκατομμύρια τόνους, 2,4% υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τη χρήση ζωοτροφών σίτου και κριθαριού στην Κίνα, όπου ο τομέας της κτηνοτροφίας ανακάμπτει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος του 2021 προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,7% από τα αρχικά τους επίπεδα σε 808 εκατομμύρια τόνους. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις χρησιμοποίησης, ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων προς χρήση δημητριακών για το 2020/21 προβλέπεται να μειωθεί στο χαμηλό επτά ετών του 28,4%.

Ο FAO αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών κατά τη διάρκεια του 2020/21 σε 466 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της ακόμη ταχύτερης εμπορίας χονδροειδών δημητριακών, που συνδέεται με πρωτοφανή επίπεδα αγορών αραβοσίτου από την Κίνα.

Επίσης, για το ρύζι, το διεθνές εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6%.