Παπαευαγγέλου : Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα – Αύξηση κρουσμάτων σε νέους που βγαίνουν έξω χωρίς μάσκα
Στη δίνη του κοροναϊού και πάλι η Βόρεια Ελλάδα με αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
«Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή διασπορά του κοροναϊού, καθώς και για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, έκρουσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση για τον ιό.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία δείχνουν ότι είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο και ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ειδικά στις μεγαλουπόλεις.
Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά, με τους παθολόγους να λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες.
«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, θα κολλήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Διαπιστώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε νέους, πως ανέφεραν ότι βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο χωρίς μάσκα.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούνται τα προσωπικά μέτρα προστασίας.
Σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ (κατά μέσο όρο γίνονται 50.000 ημερησίως). Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση: από το 6,3-,6,4% έχει πέσει στο 6,1%.
Η καθηγήτρια προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πιο πολλά κρούσματα με τα self test.
Τα στοιχεία για τα νοσοκομεία – Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα
Οι περιοχές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση στον επιδημιολογικό φορτίο είναι η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου (Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος και Λέσβος).
Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, αλλά δείχνει τάση πτώσης.
Όσον αφορά στα νοσοκομεία, 5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κοροναϊό και η πληρότητα των εντατικών φτάνει το 85%. Την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο γίνονταν 530 εισαγωγές την ημέρα.
Και ενώ υπάρχει μια σταθεροποίηση στα νοσοκομεία της νότιας Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, η κάλυψη των απλών κλινών φτάνει το 62%.
Ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt ή R0) είναι ίσος με 1: στη νότια Ελλάδα μάλιστα είναι χαμηλότερος από ένα, αλλά στη βόρεια Ελλάδα έχει αυξητική τάση και φτάνει το 1,1.
Η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε ότι υπάρχει καθημερινή αύξηση διασωληνωμένων. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μέρες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.
Γιατί άνοιξαν τα σχολεία
Μιλώντας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η καθηγήτρια ανέφερε ότι εργαζόμενοι και καταναλωτές έδειξαν συμμόρφωση στα μέτρα.
Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα των Λυκείων αποφασίστηκε επειδή παρατηρήθηκε αυξημένη διασπορά στην ηλικιακή ομάδα των 15 – 19 ετών, ειδικά στην Αχαϊα, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τη Δυτική Αττική, τη Λάρισα, την Κοζάνη και την Αρκαδία.
Σύμφωνα με έρευνας της κυρίας Σύψα, τα παιδιά φορούσανε περισσότερο τη μάσκα μέσα στο σχολείο (90%), παρά εκτός σχολείου κατά τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους (76%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις