Χρυσοχοΐδης : Ποτέ δεν φύλαξαν τον Φουρθιώτη 14 αστυνομικοί ούτε υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε διάθεση 14 αστυνομικών για τη φύλαξη του Φουρθιώτη «όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης».
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την αστυνομική φρούρηση του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη από την αστυνομία έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή.
«Η αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι χαρακτήρες και προσωπικότητες. Είμαστε κράτος Δικαίου» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε διάθεση 14 αστυνομικών για τη φύλαξη του Φουρθιώτη «όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης».
Σύμφωνα με τον υπουργό, στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα.
«Η ΓΑΔΑ συγκεκριμένα, με λιτή και κατηγορηματική ανακοίνωση, διέψευσε τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι 7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή» τόνισε ο υπουργός.
«Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, είναι όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Είναι απλά βρώμικο και ξεκάθαρα άτιμο να σκορπάμε ψέματα για να καταλογίσουμε αντιφάσεις στην Αστυνομία και στον Υπουργό».
Επίσης, βάσει των στοιχείων που έθεσε στη διάθεση της ολομέλειας της Βουλής, από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται για φύλαξη το 60% αφορά σημεία της πόλης, το 30% κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες και το 10% διπλωμάτες. Από το ποσοστό για τους ιδιώτες το ανάλογο ποσοστό για εκδότες και δημοσιογράφους είναι λιγότερο από το 2%.
Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη, και νομίζω ότι εκφράζω όλους τους προηγούμενους διατελέσαντες υπουργούς, λέγοντας ότι έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό το σύστημα.
Σώμα φύλαξης δημοσίων προσώπων
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μικτού σώματος φύλαξης προσώπων από δυναμικό της ΕΛΑΣ και ιδιωτικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνη με θέμα «Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε γιατί υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις; Ακόμη και η Βουλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο δικαιούνται φύλαξης, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι σε τρεις εβδομάδες θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, που θα περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα του σώματος φύλαξης, και θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών και γενικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφερόμενος στα διακριτικά των αστυνομικών είπε ότι «θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες», ενώ «οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο».
Αναφερόμενος στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είπε ότι είναι παλαιό (ΠΔ141/1991) «που, παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, περιέχει ασάφειες και εξαιρέσεις, πού τότε έμοιαζαν λογικές αλλά σήμερα αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε «ποντικούς» του δημόσιου χώρου».
«Η καραμέλα της αστυνομικής βίας»
Ο υπουργός «έκλεισε» με ένα πιο γενικό σχόλιο «για τη συστηματική, κάλπικη επίθεση κατά της αστυνομίας, με τις καραμέλες της αστυνομικής βίας, της Χούντας και του αυταρχισμού»
«Η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα περισσότερο από ένα χρόνο από την πανδημία. Όχι από την Αστυνομία. Η υπομονή έχει τελειώσει γιατί η κόπωση έχει κυριαρχήσει» ανέφερε ο υπουργός.
«Ποιος έκανε τους ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα; Ποιος ήλεγχε αφύσικα τους πολίτες στα φυσικά τους δικαιώματα, κίνησης, μετακίνησης, διασκέδασης, συνάθροισης; Η αστυνομία. 13 εκατομμύρια ελέγχους. Με τι προσωπικό; Όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Περισσότερες από 22.000 στο δρόμο. Γι α δεκατρείς μήνες. Κι αυτοί έχουν οικογένειες, κι αυτοί αρρώστησαν και αρρωσταίνουν, φοβούνται αλλά δουλεύουν.
»Το κυριότερο. Δεν γνωρίζουν δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη δουλειά. Αλλά δεν έχουμε άλλους, οι δυνάμεις της ήπιας αστυνόμευσης δεν αρκούν.
»Οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, αυτοί που πολέμησαν στον Έβρο, η ΔΙΑΣ που το βράδυ κυνηγιέται με εγκληματίες, η ΔΡΑΣΗ και η ΟΠΚΕ που τρέχουν στα ναρκωτικά και το βαρύ έγκλημα, αναγκάζονται να τρέχουν και με τα μπλοκάκια για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες. Γι’ αυτό γίνονται τα παρατράγουδα. Δεν τα δικαιολογούμε.
»Αλλά ας κατέβουμε λίγο από τον θρόνο του αυτόκλητου ταγού του διαδικτύου και την έδρα του τζάμπα δικαστή του Twitter στο πεζοδρόμιο και την πλατεία του φυσικού κόσμου, όπου συναντώνται κουρασμένοι και θυμωμένοι άνθρωποι, νέοι συνήθως κι από τις δυο πλευρές.
«Η αστυνομία δεν θα γίνει σάκος του μποξ»
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουμε λιγότερο από το 10% περιστατικών βίας συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.
«Κι είμαστε ένα αυταρχικό καθεστώς όπου έγιναν περισσότερες από χίλιες εκατό συναθροίσεις σε 70 ημέρες, δηλαδή σχεδόν 20 κάθε ημέρα. Δεν σταματάει σε αυτά η αστυνομία και δεν δικαιολογείται για τα λάθη της. Απαιτεί όμως και μια δίκαιη στάση, δεν είναι και δεν θα γίνει σάκος του μποξ για κανένα.
»Σε λιγότερο από μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου. Σύγχρονη εκπαίδευση, δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα έρθουν και οι διατάξεις για το θέμα που συζητήσαμε.
»Ναι θα βάλουν διακριτικά και κάμερες οι αστυνομικοί. Εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε γι’ αυτό. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες, οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε ένα χρόνο. Δεν καθυστερούμε. Τρέχουμε. Αλλά υπάρχουν νόμοι, διαγωνισμοί, προμήθειες, προσωπικά δεδομένα, εργασιακοί περιορισμοί, δικαιώματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις