ΗΠΑ : Ο Μπάιντεν συγκροτεί Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα δώσει εντολή για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις πιθανές μεταρρυθμίσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα δώσει εντολή για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις πιθανές μεταρρυθμίσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Μεταξύ των θεμάτων που θα μελετηθούν είναι και η αύξηση του αριθμού των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί.
Στην ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η επιτροπή αυτή θα εξετάσει «τα προτερήματα και τη νομιμότητα» συγκεκριμένων προτάσεων. Εκτός από την αύξηση του αριθμού των δικαστών, οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης ζητούν να καθοριστεί και συγκεκριμένο χρονικό όριο στη θητεία τους.
«Σκοπός της επιτροπής είναι να παράσχει μια ανάλυση των κυριότερων επιχειρημάτων υπέρ και κατά της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στην επιτροπή αυτή θα συμμετάσχουν νομομαθείς, πρώην ομοσπονδιακοί δικαστές και δικηγόροι, οι οποίοι έχουν φέρει στο παρελθόν υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι συνεδριάσεις της θα είναι δημόσιες και θα έχει στη διάθεσή της 180 ημέρες για να καταθέσει τα ευρήματά της.
Γιατί οι Δημοκρατικοί θέλουν περισσότερους δικαστές με συγκεκριμένη θητεία
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και, συνολικά, το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, επιδιώκουν μία πραγματική μεταρρύθμιση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Και συγκεκριμένα, θέλουν και περισσότερους δικαστές, αλλά και χρονικό όριο στη θητεία τους.
Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι: Η τελευταία δικαστής, που ανακοίνωσε ως εκλεκτή της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2020, ήταν η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία κάλυψε την κενή θέση που προέκυψε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά το θάνατο της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.
Και με αυτή του την επιλογή ακριβώς, ο Τραμπ, λίγο πριν αποχαιρετίσει την εξουσία, εδραίωσε περαιτέρω τον συντηρητισμό σε αυτό τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.
Πριν από την Μπάρετ, ο Τραμπ είχε διορίσει ακόμη δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο – τον Νιλ Γκόρσατς το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018.
Να σημειωθεί ότι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.
Η 48χρονη δικαστής είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016. Μάλιστα, οργανώσεις προάσπισης του δικαίωματος στην άμβλωση είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της από τον Τραμπ, ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της «Roe v. Wade» του 1973. Επρόκειτο για μία απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Με την εκλογή τής Μπάρετ, οι συντηρητικοί πήραν μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο και, μάλιστα, σε μία εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν επιθυμούν, κατ’ αρχήν, να καταργηθεί η ισόβια θητεία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και, επιπλέον, να αυξηθεί ο αριθμός τους, προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου προς το προοδευτικότερο – και φυσικά, υπέρ τους.
- Γερμανία: Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
- Ευρώ: Tι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο
- Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Κιμ διατάσσει να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου
- Ρολόι του Τζον Λένον επιστρέφεται στη Γιόκο Όνο ως νόμιμη ιδιοκτήτρια
- Γιοβάνοβιτς: «Είμαι απογοητευμένος – Δεν ήμασταν τόσο καλοί για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο»