Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Κάθε μέρα μια νεκρή από ενδοοικογενειακή βία

Τουρκία : Κάθε μέρα μια νεκρή από ενδοοικογενειακή βία

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στην Τουρκία.

Η Τουρκία πρόσφατα αποφάσισε να βγει από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία στη χώρα βρίσκονται στο ναδίρ με τα περιστατικά κακοποίησης ή και δολοφονιών γυναικών να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Μόνο το 2019, 336 γυναίκες δολοφονήθηκαν έχοντας πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η 27χρονη Πινάρ στραγγαλίστηκε από τον πρώην σύντροφο της ο οποίος στη συνέχεια την έκαψε και την τσιμέντωσε μέσα σε ένα βαρέλι λόγω ζήλιας.

Ο 40χρονος Χακάν έριξε στον γκρεμό την έγκυο σύζυγο του ενώ φωτογραφίζονται στις διακοπές τους.

Και σήμερα, ένας άνδρας στην Αττάλεια για να πείσει την απατημένη σύζυγο του να τον δεχτεί πίσω ξυλοκοπεί βάναυσα την πρώην ερωμένη του σε απευθείας σύνδεση.

Περιστατικά σαν αυτά, πρωτοφανούς βίας και κακοποίησης γίνονται κάθε μέρα γνωστά στην Τουρκία. Η χώρα καταγράφει κάθε μέρα ένα θάνατο γυναίκας από ενδοοικογενειακή βία, αλλά αυτά δεν εμπόδισαν τον Ταγιπ Ερντογάν να βγάλει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μερίτς Εγιούπογλου, φεμινίστρια και δικηγόρος, περιγράφει το πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στην Τουρκία:

«Ας είμαστε ειλικρινείς μια κυβέρνηση με ένα τέτοιο πολιιτκό όραμα είναι δύσκολο να είναι συμφιλιωμένη με μια τέτοια Σύμβαση. Αυτό που αλλάζει στην Τουρκία είναι το πολιτικό καθεστώς. έχουμε φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα. Όμως πρέπει να πούμε πως αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός των γυναικών και των διαφορετικών φύλων.

Πινάρ. Τζερέμ. Εμινέ. Οζγκετζάν και πολλές άλλες. 336 γυναίκες δολοφονήθηκαν εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών το 2019.

Οπως αναφέρει η Μερίτς Εγιούπογλου: «Εδώ μιλάμε για το δικαίωμα ζωής διότι δολοφονούμαστε. Εκτός από τη παρενόχληση, βιασμό και οποιαδήποτε άλλη βία από τους άνδρες. Μας δολοφονούν και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το δικαίωμα στη ζωή. Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση, η αποχώρηση από τη Σύμβαση που περιέχει ξεκάθαρες ρυθμίσεις για την ανδρική βία, δείχνει και εξηγεί πως είναι ασήμαντο να μας δολοφονούν και να δεχόμαστε την ανδρική βία. Πρέπει να πούμε πως το κυβερνών κόμμα AKP έχει μια σταθερή πολιτική. Και στην πιο φιλελεύθερη περίοδο τους. Λενε δεν αρκεί ένα παιδί, να κάνετε τρία ή πέντε. Η βοήθεια προίκας, το επίδομα παιδιού. Υπάρχει ένα μοντέλο γυναίκας που θέλουν να παρουσιάζουν. Η «ιδανική γυναίκα». Αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να γελάει φωναχτά, δεν πρέπει να μπαίνει στα λεωφορεία με σορτσάκι, όταν είναι έγκυος δεν πρέπει να βγαίνει στο δρόμο, ούτε να κάθεται δίπλα σε άνδρες. Μια γυναίκα που οπωσδήποτε πρέπει να παντρευτεί. Όποιος λοιπόν είναι εκτός αυτού του πρότυπου έχει πρόβλημα.»

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμια Οργανισμού Υγείας το 38% των γυναικών στην Τουρκία θα πέσουν θύμα βίας μια φορά στη ζωή τους.

Η Ντανιέλλα Μαρούδα πρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αναφέρει: «Γυναικοκτονία σημαίνει ότι κανένας δεν ασχολείται. Δηλαδή δεν είναι ότι μόνο μέσα στο σπίτι μπορεί να υπάρξει βία, είναι ότι η αστυνομία δεν το καταγράφει, τα δικαστήρια δεν το αναζητούν, ο εισαγγελέας, είναι δηλαδή μια ολόκληρη δομή στην κοινωνία και οι θεσμοί στο κράτος που δεν ψάχνουν παραπάνω τι έχει συμβεί. Γιατί είναι κάτι που θεωρείται κάτι θα έκανε, κάτι θα του έκανε, κάπως θα έφταιγε.

Η Χαντίν Ασκιν περιγράφει τρομακτικές στιγμές που έζησε στα χέρια του συζύγου της, ο οποίος έφτασε μέχρι και να την πυροβολήσει και σήμερα η ζωή της είναι πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι: «Σκέφτηκα αυτό ήταν, θα πεθάνω. Και τότε βάζει το όπλο στο στόμα μου και τραβά την σκανδάλη. Δεν είχε όμως σφαίρες. Αυτή ήταν η δεύτερη μου ευκαιρία χάρη στο Θεό».

Οι γυναίκες στην Τουρκία βρίσκουν σιγά, σιγά το θάρρος να μιλήσουν για την βία που υφίστανται.

Η Μαρία Εκμετσιόγλου, καθηγήτρια γαστρονομίας πανεπιστημίου Οκαν, κάτοικος Κωνσταντινούπολης μίλησε στον ΣΚΑΪ: «Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Είναι η γυναίκα αρχόντισσα, είναι η γυναίκα που διοικεί την οικογένεια. Αλλά είναι και η γυναίκα την οποία θα τυρανίσσει ο άνδρας. Υπάρχουν γυναίκες που τρώνε ξύλο, υπάρχουν γυναίκες που τις σκοτώνουν και με άγριο τρόπο, υπάρχουν γυναίκες που τις βασανίζουν άσχημα και είναι πραγματικά τραγικό το 2021 μια γυναίκα να δολοφονείται από τον ίδιο της τον άνδρα».

Χιλιάδες γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα από την διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας. Ωστόσο, ο Ερντογάν, φαίνεται πως κάθε μέρα απομακρύνει όλο και περισσότερο την χώρα από τα δυτικό τρόπο ζωής.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο