Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού την περασμένη Κυριακή για να χαιρετήσει το πλήθος. Οι παριστάμενοι άλλωστε ήταν ελάχιστοι λόγω των περιορισμών που επέβαλε για δεύτερη χρονιά η πανδημία. Ο Ποντίφικας αξιοποίησε όμως την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία του «διεθνισμού των εμβολίων» και την ανάγκη της βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Οι καθολικοί γιόρτασαν και φέτος μοναχικά. Οι λατρευτικοί χώροι σε όλο τον κόσμο ήταν σχεδόν έρημοι. Σε κανέναν δεν άρεσε φυσικά αυτό. Πουθενά όμως δεν έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν θα έπρεπε να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες, όλοι κατανοούσαν ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και οι συναθροίσεις απαγορευτικές. Στην Ελλάδα, πάλι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει αρχίσει εδώ και καιρό τις πιέσεις να επιτραπεί η λειτουργία όλων των ιερών ναών στη διάρκεια τόσο της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και της Διακαινησίμου. Λες και η πίστη των ορθοδόξων είναι πιο μεγάλη, πιο ισχυρή, πιο απαιτητική, από εκείνη των Καθολικών.

Το επιχείρημα των ιεραρχών είναι απλό: αφού ανοίγουν τα μαγαζιά, πρέπει να ανοίξουν και οι εκκλησίες. Αν μάλιστα πάρει τ’ αφτί τους ότι εξετάζεται να ανοίξει με κάποιον τρόπο και η εστίαση, μπας και σωθούν κάποιες επιχειρήσεις από την καταστροφή, θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις τους, θα ζητήσουν να ανοίξουν οι εκκλησίες από τώρα, και με διπλές βάρδιες, για να αναπληρωθεί το κενό των προηγούμενων μηνών.

Μέσα τους παραμένει ακλόνητη η πεποίθηση ότι οι πιστοί έχουν ένα θείο τείχος προστασίας από τις εγκόσμιες ασθένειες – κι ας έχουν πεθάνει τόσοι μητροπολίτες, κι ας έχει νοσήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Εξού και η επιμονή στην «αθωότητα» της θείας κοινωνίας. Εξού και η έκπληξη για την ανησυχία που προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα το πλήθος στην κηδεία του αρχιμανδρίτη στον Αγιο Στέφανο. «Τι να κάνουμε», είπε ο μητροπολίτης Κηφισιάς, «η οικογένειά του έχει 4 παιδιά και 19 εγγόνια…».

Εκείνοι πράγματι δεν μπορούν να κάνουν πολλά: η υπέρβαση της πίστης απαιτεί τιτάνια προσπάθεια. Αποτελεί υποχρέωση όμως της πολιτείας να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο τις προθέσεις της για τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να μη σέρνεται αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες. Οπως αποτελεί υποχρέωση και του προκαθήμενου της Εκκλησίας να επαναλάβει αυτό που είχε δηλώσει πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν τα κρούσματα ήταν λιγότερα και η πίεση στα νοσοκομεία μικρότερη: «Η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας».

Γιατί τα αντάρτικα όλων των ειδών, των ηλικιών, των ιδεολογιών και των θρησκειών απλώς προσθέτουν τάφους.