Κινητοποιώντας επενδυτές και κεφάλαια με εργαλείο τα ΣΔΙΤ και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα από τις ράγες των τρένων έως τα φράγματα και τις αφαλατώσεις, την ίδια στιγμή που ο βαθμός συγχρηματοδότησης φθάνει το 50% για επενδύσεις «έξυπνης μεταποίησης» στον τομέα της αγροδιατροφής
Ένας έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος κινητοποίησης επιχειρηματικών και επενδυτικών φορέων αλλά και μόχλευσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα είναι και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το εργαλείο των ΣΔΙΤ.
Για παράδειγμα, το Ελληνικό Σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 200 εκατομμύρια ευρώ που θα έχει στη διάθεση του θα προχωρήσει ένα μεγάλο, φιλόδοξο αλλά και σε κάθε περίπτωση απαιτητικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, στο Ελληνικό Σχέδιο υπάρξει πρόβλεψη να ενταχθούν «μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων».
Ο στόχος των έργων, όπως επισημαίνεται και στη επίσημη αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου, είναι θα «φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκ. ευρώ, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων». Το ίδιο συμβαίνει και με τα projects για τις μονάδες αφαλάτωσης. Τα projects αυτά ανήκουν σε μια μεγάλη ενότητα που τιτλοφορείται «Έργα Παροχής και Εξοικονόμησης Πόσιμου Νερού» συνολικής επένδυσης 200 εκατομμυρίων ευρώ. ΣΔΙΤ λοιπόν και για τις αφαλατώσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής σε πολλά νησιά και στο πλαίσιο εξοικονόμησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.
Με ΣΔΙΤ θα προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου σιδηροδρόμων με εμβληματική, όπως αναφέρεται στο Ελληνικό Σχέδιο, παρέμβαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη.
Στόχος, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Τα ΣΔΙΤ του σιδηροδρομικού δικτύου φθάνουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα ποσό 24 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ που θα προχωρήσει και εκείνος με το εργαλείο των ΣΔΙΤ.
Η μόχλευση κεφαλαίων συνοδεύει όμως και τα έργα που απαιτούν συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, 75 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της «έξυπνης μεταποίησης». Οι συγκεκριμένες επενδύσης θα μπορούν να έχουν ένα βαθμό συγχρηματοδότησης που δεν θα υπερβαίνει το 50 %. Όπως επισημαίνεται σχετικά «η επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. «Στόχος η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και η ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Το ίδιο ποσοστό συγχρηματοδότησης θα αφορά και τις επενδύσεις που θα στοχεύουν στο μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και οι οποίες ξεκινούν έχοντας εξασφαλίσει 520 εκατομμύρια ευρώ. Στο κείμενο της αναλυτικής παρουσίασης του Σχεδίου διαβάζω: «Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Η επένδυση στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών».
- Ουγγαρία: Δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας – Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά για την προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά – Μάχη Κωνσταντοπούλου – Κασσελάκη
- Η πρωινή άσκηση που διώχνει το άγχος
- Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με ισχυρές καταιγίδες: Βροχές και στην Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
- Ερντογάν – Νετανιάχου «πολιορκούν» τη Συρία
- ΝΟΚ: Χτίζουν χωρίς πρόβλημα όσοι έχουν βγάλει άδεια