Πρίγκιπας Φίλιππος: Σπάνιες φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1965 με τη μητέρα του
Σύμφωνα με τον ιστορικό Χούγκο Ούγκο Βίκερς, ο Φίλιππος στην πραγματικότητα δεν συμπάθησε ποτέ την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του και παραλίγο να τον πάνε στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.
Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πέθανε γαλήνια το πρωί της Παρασκευής όπως ανακοίνωσε το Παλάτι. “Με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου”.
Οι δεσμοί του Δούκα του Εδιμβούργου με την Ελλάδα είναι γνωστοί, αφού γονείς του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ και ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας.
Ο Φίλιππος φυγαδεύτηκε άρον άρον όταν ήταν μόλις 18 μηνών από την Κέρκυρα (ο θρύλος λέει μέσα σε ένα καφάσι φρούτων), μαζί με την υπόλοιπη γαλαζοαίματη οικογένεια, με το βρετανικό πολεμικό πλοίο «Καλυψώ», μετά την αρχική καταδίκη του πατέρα του από στρατοδικείο σε θάνατο για προδοσία και τη μετέπειτα εξορία από την Ελλάδα, στη «σκιά» της μικρασιατικής καταστροφής.
Η μητέρα του Αλίκη έκανε φιλανθρωπικό έργο στη Ελλάδα και τάχθηκε στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Ο διάσημος φωτογράφος Κλεισθένης Δασκαλάκος που είχε φωτογραφίσει όλους τους celebrities της εποχής, έχει στο αρχείο του Studio Κλεισθένης δυο σπάνιες φωτογραφίες του πρίγκιπα Φίλιππου και της μητέρας του πριγκίπισσας Αλίκης από την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1965.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Οι επισκέψεις του Φίλιππου στην Ελλάδα συνεχίστηκαν μέχρι και το 1967, οπότε εγκαταστάθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Σκεφτόμουν τον εαυτό μου ως Σκανδιναβό. Συγκεκριμένα Δανό», είχε πει ο Φίλιππος στην ίδια συνέντευξη του 2014 στον Independent. «Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά. Οι άλλοι μάθαιναν ελληνικά, εγώ καταλάβαινα κάποια. Αλλά μετά η συζήτηση γύρναγε στα γερμανικά επειδή τα ξαδέλφια μου ήταν Γερμανοί. Αν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε κάποια γλώσσα την σκεφτόμουν σε άλλη».
Σύμφωνα με τον ιστορικό Χούγκο Ούγκο Βίκερς, ο Φίλιππος στην πραγματικότητα δεν συμπάθησε ποτέ την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του και παραλίγο να τον πάνε στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
- Ψηλό θα βρει, το πακέτο του Λεσόρ όχι
- Κατεδαφίζεται σεισμόπληκτο σχολείο
- Χρηστίδης: Νέο φιάσκο Μητσοτάκη για τους χαμηλοσυνταξιούχους
- Αυγενάκης: Τυπικό τέλος μιας δύσκολης περιόδου – Στη ζωή υπάρχουν στιγμές αδυναμίας
- Η Ιταλία συνεχίζει τον πόλεμο στο ChatGPT – Πρόστιμο για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων
- Καραμέρος: «Οι μάσκες έπεσαν» – Καθόλου τυπική η χορήγηση ιθαγένειας στους Γλύξμπουργκ