Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Stratfor : Η οικονομική κρίση κάνει πιο επιθετική την Τουρκία

Stratfor : Η οικονομική κρίση κάνει πιο επιθετική την Τουρκία

Επιθετική εξωτερική πολιτική στην Τουρκία λόγω της ασταθούς οικονομίας της αναμένει το β’ τρίμηνο του 2021 το Stratfor

Επιθετική εξωτερική πολιτική στην Τουρκία λόγω της ασταθούς οικονομίας της αναμένει το β’ τρίμηνο του 2021 το Stratfor, ενώ ο ανταγωνισμός Σουνιτών θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε περιοχές όπως η Λιβύη.

Το Ιράν θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του, ενώ οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα έρθουν αντιμέτωπες με αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Τουρκία: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική

Όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα euro2day.gr, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την μετά την Covid-19 ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η Άγκυρα ενστερνίζεται μια λιγότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός, που καθοδηγείται από εσωτερικούς και παγκόσμιους παράγοντες, θα κλιμακωθεί στην Τουρκία αυτό το τρίμηνο, δοκιμάζοντας τη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, την οποία τοποθέτησε τον Μάρτιο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα μειωμένα επιτόκια θα τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η νέα ομάδα που μπήκε στο τιμόνι της τουρκικής νομισματικής πολιτικής είναι στενή σύμμαχος του τούρκου προέδρου και της θεώρησής του πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, και είναι πιθανό να διατηρήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τα επιτόκια ακόμα και αν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα.

Αυτό θα επιδεινώσει το ξένο επενδυτικό κλίμα και μπορεί να βλάψει την αγοραστική δύναμη της Τουρκίας αν οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος. Η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη εσωτερική πίστωση και ίσως να μην είναι διατηρήσιμη.

Μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική με δυνητικά υψηλότερο πληθωρισμό και μια υποτιμητική συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε να να έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις μικτές χρηματοδοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Ο σουνιτικός ανταγωνισμός τροφοδοτεί την αστάθεια στην περιοχή

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο περιφερειακός ανταγωνισμός μεταξύ των σουνιτικών κρατών θα εκδηλωθεί δυναμικά στη Σομαλία και στη Λιβύη το β’ τρίμηνο, περιπλέκοντας τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαδικασίες στις δυο χώρες, αν και Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει μερικά μέτρα ώστε δημοσίως τουλάχιστον να υπάρξει αποκλιμάκωση του ανταγωνισμού.

Οι λιβυκές ομάδες που συμμετέχουν στη νέα μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα προσπαθήσουν να λάβουν θέσεις εν όψει των εκλογών του Δεκεμβρίου για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη επιρροή τους. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διοχετεύσουν πόρους και στήριξη σε ομοϊδεάτες Λίβυους ελπίζοντας να προστατεύσουν τα αντίστοιχα συμφέροντά τους μετά τις εκλογές.

Η Τουρκία, στο μεταξύ, θα διοχετεύσει πόρους στη Δυτική Λιβύη ελπίζοντας να προστατεύσει την επιρροή που έχει δημιουργήσει με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibeh και με τους αντίπαλους του Khalifa Hifter κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2019-2020 στην Τρίπολη.

Στη Σομαλία έχει προκύψει πολιτική κρίση, καθώς η θητεία του προέδρου Mohamed Abdullahi Mohamed έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου χωρίς να έχουν διενεργηθεί νέες εκλογές και χωρίς να υπάρχει κάποιο εμφανές μονοπάτι προς επίλυση της κρίσης.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν βαθείς δεσμούς με την κυβέρνηση Mohamed ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιδιώξει να ενισχύσουν τη δύναμη διαφόρων ομοσπονδιακών κρατών-μελών και ηγετών της αντιπολίτευσης εναντίον του τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους αντιπάλους του Mohamed και να προσπαθούν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με οποιονδήποτε τον διαδεχθεί, εάν τελικά διενεργηθούν εκλογές.

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο