Υπουργείο Ενέργειας: Τριπλό πακέτο παρεμβάσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Μέχρι το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιδιώκει τη σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Νέο κύμα νομοθετικών και διοικητικών παρεμβάσεων ξεδιπλώνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου προωθούν μέχρι τον Ιούνιο τρία «πακέτα» μέτρων που αφορούν την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκριση έργων ΑΠΕ καθώς και για την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Νομοσχέδιο μέχρι το Πάσχα
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μέχρι το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιδιώκει τη σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν θεσμοθετηθεί αντίστοιχες αλλαγές κατά την πρώτη φάση αδειοδότησης, με κυριότερη αυτήν της καθιέρωσης της βεβαίωσης παραγωγού που εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι παρεμβάσεις στο στάδιο των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας που δρομολογεί τώρα η ηγεσία του ΥΠΕΝ, δεν αφορούν, λένε οι πληροφορίες, στην κατάργηση ούτε τη συγχώνευση των δύο αδειών αλλά στο «ψαλίδισμα» ενδιάμεσων βημάτων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του χρόνου και του κόστους για τους επενδυτές. Η ηγεσία του υπουργείου, λένε οι πληροφορίες, σύντομα θα προχωρήσει σε έναν μίνι κύκλο διαβουλεύσεων με την αγορά.
Στόχος των μέτρων που προωθούνται είναι η Ελλάδα να πιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο του χρόνου αδειοδότησης και εγκατάστασης των συστημάτων ΑΠΕ που είναι τα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, αποσκοπεί ο χρόνος να είναι χαμηλότερος από τα δύο έτη.
Ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις που τρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, γύρω στον Μάιο, η πολιτική ηγεσία με τη συνδρομή του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ κλπ. Στόχος είναι αφενός η ταχύτερη έκδοση αδειών και αφετέρου η παρακολούθηση από τον επενδυτή της πορείας του έργου του σε όλα τα στάδια.
Πηγές θέλουν ότι σε έξι μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ενοποίησης.
Το στοίχημα των πλωτών υπεράκτιων αιολικών
Μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θα έχει καταλήξει και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το πλαίσιο των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης των υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένες και ελληνικές ενεργειακές εταιρίες είναι μεγάλο και η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum.
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως στη δραστηριότητα των εταιριών.
Το πρώτο αφορά σε πρόταση της αγοράς που θέλει, να προ-εγκρίνεται η είσοδος των επενδυτών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις και άλλες προκαταρκτικές έρευνες με την ανάληψη του σχετικού οικονομικού κόστους και στη συνέχεια οι «παίκτες» να λαμβάνουν την έγκριση της τελικής χωροθέτησης των δραστηριοτήτων τους. Θα ακολουθούν ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί για τις τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κι έπειτα θα προχωρούν οι μειοδότες στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.
Το δεύτερο σενάριο θέλει πρώτα να γίνει κατάτμηση από το κράτος των παραχωρήσεων, στις οποίες το ΥΠΕΝ θα αναθέσει σε ανεξάρτητες εταιρίες τις ανεμολογικές μετρήσεις, θα προχωρήσει επίσης την έκδοση των αναγκαίων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κι έπειτα κατόπιν διαγωνισμών θα παραχωρούνται έτοιμες «με το κλειδί στο χέρι» οι θαλάσσιες περιοχές προς ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις