«Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης», «Σάλπιγξ»: Η πρώτη ελληνική εφημερίδα & Harper’s Bazaar την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ
Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, Χρήστου Α. Στασινόπουλου
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, Χρήστου Α. Στασινόπουλου
Ολος ο ξεσηκωμός από το Α έως το Ω
Χιλιάδες λήμματα για όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα.
Οι Φαναριώτες, ο Ρήγας και η προετοιμασία του Αγώνα.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Φιλική Εταιρεία και ο Ιερός Λόχος.
Οι αγωνιστές, οι κληρικοί και οι γυναίκες.
Μάχες, ολοκαυτώματα, έξοδος, εμφύλιοι, Εθνοσυνελεύσεις και Συντάγματα.
Στρατιωτικοί και διοικητικοί όροι, ονομασίες όπλων και ειδών εξοπλισμού, αλλά και ιδιωματισμοί της καθημερινότητας της εποχής.
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις
Aυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος: Α-Δ
1821. Ο ελληνικός λαός επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Καλάβρυτα, Καλαμάτα, Γαλαξίδι, Ναύπλιο, Κρήτη, Χίος, Σάμος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δερβενάκια, Μεσολόγγι…
Οι τόποι και τα πρόσωπα της Επανάστασης.
Οι Φαναριώτες, ο Ρήγας και η προετοιμασία του Αγώνα.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, η Φιλική Εταιρεία, ο Ιερός Λόχος.
Οι αγωνιστές. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης.
Οι κληρικοί. Ο Παπαφλέσσας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Οι γυναίκες του Αγώνα. Μαντώ Μαυρογένους, Μπουμπουλίνα.
Μάχες, ναυμαχίες, αλώσεις, ολοκαυτώματα, έξοδος, εμφύλιοι. Εθνοσυνελεύσεις και Συντάγματα.
Ηρωες που αγνοήθηκαν, γεγονότα που αποσιωπήθηκαν, προδοσίες και προδότες που σκεπάστηκαν, ξένα συμφέροντα που δεν αποκαλύφθηκαν, σκοπιμότητες που δεν επισημάνθηκαν.
Πρόσωπα, γεγονότα, αλλά και όρους αποδελτίωσε από την πλούσια βιβλιογραφία για την Ελληνική Επανάσταση ο Χρήστος Α. Στασινόπουλος (1923-1998) αφιερώνοντας τη ζωή του στη μελέτη του Αγώνα.
Αφησε παρακαταθήκη μια ιστορική-κριτική μελέτη και μια εξάτομη βιογραφία για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έναν τόμο για τον Νικηταρά και το «Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης».
Το τετράτομο λεξικό, αποτέλεσμα της λημματογραφικής οργάνωσης όλης της πληροφορίας για τα χρόνια της Επανάστασης, πρωτοκυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1970. Μαζί με την εξάτομη βιογραφία του Κολοκοτρώνη χάρισαν στον συγγραφέα τιμητική βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών το 1994.
«Η βιβλιογραφία του Εικοσιένα φαίνεται πλούσια. Ελειπε όμως μια ειδική αποδελτίωση, μια ξεχωριστή λεξικογράφηση. «Η εργασία μου αυτή, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι συγκέντρωση, κοσκίνισμα,
έλεγχος, κριτική αξιολόγηση, σύνθεση, και λεξικογραφική κατάταξη δημοσιευμένου υλικού. Σε πολλές περιπτώσεις καταπιάστηκα και με ιστοριοδιφική έρευνα, για εξακρίβωση στοιχείων ή για περισσότερες πληροφορίες και αποδείξεις πάνω σε ορισμένα θέματα. Με κάποια σχετική συντομία, στο λεξικό αυτό, αναφέρονται και γεγονότα προεπαναστατικά, πρόσωπα και τόποι, που δένονται κατά κάποιο τρόπο με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τους αγώνες των υπόδουλων Ελλήνων για την ελευθερία, με την προετοιμασία του μεγάλου σηκωμού κτλ.» σημειώνει στον πρόλογο του έργου ο συγγραφέας.
Ο αναγνώστης θα βρει βιογραφικά στοιχεία για την επαναστατική δράση αλλά και τη ζωή και την τύχη πολλών αγωνιστών και άλλων προσώπων μετά την Επανάσταση, αλλά και λήμματα για τα ιστορικά γεγονότα, τους τόπους των μαχών καθώς και λογοτεχνικά έργα, στρατιωτικούς και διοικητικούς όρους, ονομασίες όπλων και ειδών εξοπλισμού αλλά και ιδιωματισμούς της καθημερινότητας της εποχής («Αγαθάγγελος», αγάς, αγροτικό πρόβλημα, αρματολίκι, βρατσέρα, γαλλικό κόμμα, δάνεια…). «Ο χώρος που πιάνει το κάθε θέμα στο βιβλίο αυτό δεν είναι πάντοτε ανάλογος, απόλυτα, με τη σημασία, μιας μάχης π.χ., ή ενός γεγονότος, ή με την προσφορά ενός προσώπου, με το ρόλο του, θετικό ή αρνητικό. Μπορεί μάλιστα ο ρόλος ενός προσώπου κατά την τουρκοκρατία ή στην Επανάσταση να ήταν αρνητικός και να χρειάζεται όμως ανάλυση πλατιά», σχολιάζει ο συγγραφέας. Τα λήμματα συνοδεύονται από φωτογραφίες, πορτρέτα, σκίτσα και άλλο εικονογραφικό υλικό. «Αφιέρωσα το έργο μου αυτό στο μεγάλο, το ανώνυμο, πλήθος των προγόνων μας εκείνων, που έζησαν και αγωνίστηκαν, μισόγυμνοι και ξυπόλυτοι πολλές φορές, με στερήσεις αφάνταστες και κόπους και θυσίες αλογάριαστες, για να μας αφήσουν ελεύθερη Πατρίδα», επισημαίνει ο Χρήστος Α. Στασινόπουλος, τονίζοντας: «Ένα μέρος μονάχα απ’ αυτούς, ήταν και οι αγωνιστές, ήρωες, και ηρωίδες, και μάρτυρες, που αναφέρονται ονομαστικά στο λεξικό αυτό».
Μαζί
Σάλπιγξ Ελληνική
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα που τυπώθηκε σε ελληνικό έδαφος.
Τυπώθηκε στην Καλαμάτα το 1821, από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Θεόκλητο Φαρμακίδη και τον Κωνσταντίνο Τόμπρα, στο τυπογραφείο που μετέφερε ο Υψηλάντης από την Τεργέστη.
Στην εφημερίδα, μεταξύ άλλων, δημοσιεύτηκαν:
· Η Επαναστατική Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη
· Η παραίνεση του Δημήτριου Υψηλάντη για ομόνοια, πολεμική ετοιμότητα και μη κακοποίηση των άοπλων Τούρκων
· Η επαναστατική προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις ευρωπαϊκές αυλές
Και στην απλή έκδοση των €2.
Ακόμη
Harper’s Bazaar
Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο
H Shanina Shaik φωτογραφίζεται με τα πιο σέξι κομμάτια της σεζόν Λαμπερά κοσμήματα απογειώνουν το στυλ της άνοιξης Tι να αγοράσετε τώρα Συλλεκτικά αξεσουάρ σε παστέλ τόνους
Και
ΒΗΜΑGAZINO
Ο Θανασάκης του Αρκά, έρχεται κάθε εβδομάδα με νέες περιπέτειες!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις