Στο φουλ οι μηχανές των διαβουλεύσεων από Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη – Τι θα γίνει με το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Ένα σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου διεξάγεται αυτή τη στιγμή με αλλεπάλληλες επαφές της Αθήνας και της Άγκυρας με τους Λίβυους αξιωματούχους μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντμπεϊμπά.
Ένα σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου διεξάγεται αυτή τη στιγμή με αλλεπάλληλες επαφές της Αθήνας και της Άγκυρας με τους Λίβυους αξιωματούχους μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντμπεϊμπά.
«Επιβεβαίωση της δέσμευσης» VS «ευθείας τοποθέτησης»
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Ντμπεϊμπά μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού σύμφωνου, ενώ την ίδια στιγμή από την Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.
Τα δύο αυτά στιγμιότυπα είναι αποκαλυπτικά του αγώνα δρόμου των τελευταίων ημερών και των διπλωματικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετά το ταξίδι της προηγούμενης εβδομάδας στην Τρίπολη της Λιβύης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι επαφές Ελλάδας και Λιβύης δεν σταματούν στο σημερινό ταξίδι του Νίκου Δένδια.
Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι θα επισκεφτεί την Αθήνα την Τετάρτη και θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στη διάθεση της Λιβύης για την ΑΟΖ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και τη συνάντησή του με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ελλάδα και Λιβύη έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν οι τεχνικές συνομιλίες Αθήνας και Τρίπολής για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Μάλιστα αυτό το μήνυμα μετέφερε εκ νέου ο Νίκος Δένδιας ο οποίος κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Κατράνι δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας».
Ελλάδα και Τουρκία στέλνουν από τη μεριά τους αντίστοιχα μηνύματα στήριξης της νέας κυβέρνησης της Λιβύη, διαβλέποντας δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανοικοδόμηση της Λιβύης. Μάλιστα και ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σήμερα συμφωνίες με την νέα κυβέρνηση της Λιβύης στο πλαίσιο συνάντησης όπου συμμετείχε ουσιαστικά το υπουργικό συμβούλιο με τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ενώ και ο Ντμπεϊμπά συνοδευόταν από πλειάδα υπουργών του.
Κλιμακούμενη
Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα στο τρίγωνο Τρίπολη – Αθήνα – Άγκυρα βαίνει κλιμακούμενη χωρίς να μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να πει με σιγουριά ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της κινητικότητας.
Το βέβαιο είναι ότι η τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου δεν θα κριθεί μόνο από τις προθέσεις και τις κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας αλλά και από τι τελικά θα κάνει η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης.
Το τοπίο παραμένει σε ένα βαθμό θολό καθώς από τη μια ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός είναι υπέρμαχος του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ ο αναπληρωτής του είναι πολέμιός της συμφωνίας Τρίπολης-Άγκυρας.
Το τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου
Μια πρώτη αποτίμηση αυτής της διπλωματικής κινητικότητας ενδεχομένως θα μπορέσει να γίνει αυτή την Τετάρτη μετά το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια θα γίνει κανονικά παρά την προβοκατόρικη ανάρτηση στο twitter του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν Φαρεντίν Αλτούν που χαρακτήρισε την Ελλάδα καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων για να απαντήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι πρόκειται για ανυπόστατους και φαιδρούς ισχυρισμούς.
Για «απαράδεκτα μυθεύματα, αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας» μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προσθέτοντας ότι «ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει από «πρώτο χέρι» τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πλευρά». Μάλιστα δεν άφησε περιθώριο για οποιαδήποτε σκέψη περί αναβολής του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών υπογραμμίζοντας σε σχετικό ερώτημα ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις