Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το 12χρονο κορίτσι που ο γιος του Αλή Πασά ήθελε να παντρέψει με τον Κωλέττη

Το 12χρονο κορίτσι που ο γιος του Αλή Πασά ήθελε να παντρέψει με τον Κωλέττη

Η Αικατερίνη Πλέσσα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε ως έποικος στην Αυστραλία

Μετά τις σπουδές του στην Ιταλία, ο Ιωάννης Κωλέττης βρέθηκε στα Ιωάννινα, όπου άσκησε την ιατρική και ήταν ο προσωπικός γιατρός του Μουχτάρ, του γιου του Αλή Πασά. Ο Μουχτάρ τον συμπάθησε τόσο, που θέλησε να τον παντρέψει με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που βρισκόταν στο χαρέμι του. Την Αικατερίνη ή Ρούσσω Πλέσσα. Κόρη της πανέμορφης Βασιλικής.

Τρία χρόνια αργότερα και ενώ ο Κωλέττης αρνιόταν πεισματικά τον γάμο, η Αικατερίνη κατάφερε να ξεφύγει από τα Γιάννενα καθώς είχε αρχίσει το ανελέητο κυνηγητό της Πύλης εναντίον του Αλή Πασά. Βρέθηκε στο νησάκι Κάλαμος, στο Ιόνιο, όπου γνώρισε τον Άγγλο φιλέλληνα Τζέιμς Κράμερ, τον οποίο παντρεύτηκε. Το 1830, το ζευγάρι μετακόμισε στην Αυστραλία.

Η Αικατερίνη Πλέσσα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε ως έποικος στη χώρα.

Ο ανεπιτυχής γάμος με τον Κωλέττη

Η Αικατερίνη Πλέσσα υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 1809. Η μητέρα της, Βασιλική, παντρεύτηκε τον Σερραίο έμπορο Γεώργιο Πλέσσα, σε ηλικία 14 ετών. Λέγεται ότι ήταν πολύ όμορφη. Ένας από τους «Δάσκαλους του Γένους» και Διαφωτιστής, Αθανάσιος Ψαλίδας, έγραψε για τη Βασιλική Πλέσσα: «Ηταν πολλά ώμορφη, μέ ανάστημα μέτριο, λιγυρό, μάτια μάβρα σχιστά όπου έπνεαν τον’ έρωτα καί σύντομα νά είπώ αριστούργημα τής φύσης, κάθε έναν ήμπορούσε νά αιχμαλωτεύση μέ τά κάλλη της».

Ανάμεσα στους άνδρες που πολιόρκησαν την καλλονή χωριατοπούλα ήταν και ο γιος του Αλή Πασά, Μουχτάρ, ο οποίος ότι την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και την πήρε στο χαρέμι του, με την κόρη της, Αικατερίνη και τον γιό της, Κωστούλα, που μάλλον ήταν δικό του παιδί. Την ίδια περίοδο, ο Ιωάννης Κωλέττης υπηρετούσε ως προσωπικός ιατρός του Μουχτάρ και βρισκόταν αρκετά συχνά στην αυλή.

Το 1821, όταν η Αικατερίνη έκλεισε τα δώδεκα, ο Μουχτάρ βάλθηκε να παντρέψει τον Κωλέττη με την νεαρή Πλέσσα, προκειμένου να μην τον χάσει από δίπλα του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η μητέρα της Βασιλική επιδίωξε τον γάμο της κόρης της με τον Κωλέττη, προκειμένου να την προστατεύσει από τον Μουχτάρ, ο οποίος είχε αρχίσει να την διεκδικεί.

Ο Κωλέττης δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτό το γάμο. Προσπάθησε με διάφορες προφάσεις να αποφύγει τους αρραβώνες και μετέπειτα τον γάμο. Αν και αρραβωνιάστηκαν ύστερα από τις πιέσεις του Πασά, o γάμος δεν έγινε ποτέ.

Η πρώτη Ελληνίδα στην Αυστραλία

Μετά την επανάσταση, ο Κωλέττης ασχολήθηκε με την πολιτική οργάνωση της εξέγερσης και η Αικατερίνη, μετά τον θάνατο του Αλή Πασά και του γιου του Μουχτάρ, βρέθηκε στο Μεσολόγγι, καθώς αρνήθηκε να μείνει με τον πατέρα της στις Σέρρες. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Λόρδο Βύρωνα και λέγεται πως ήταν μία από τους τελευταίους ανθρώπους που είδαν τον σπουδαίο φιλέλληνα εν ζωή.

Mετά τον θάνατο του Λόρδου και την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, η Αικατερίνη βρήκε καταφύγιο στο νησί του Ιονίου, Κάλαμος. Εκεί ήταν που γνώρισε και τον σύζυγό της, Τζέιμς Χένρυ Κάρτερ. Ο Ιρλανδός αξιωματικός, βετεράνος της μάχης στο Βατερλό και διοικητής της βρετανικής φρουράς του νησιού είχε σταλθεί στην περιοχή, με το ξέσπασμα της Επανάστασης το 1821.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1827 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Πλέσσα. Το νεόνυμφο ζευγάρι σύντομα μετακόμισε στην Κέρκυρα, όπου το 1828 γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, η Αμέλια. Τον επόμενο χρόνο, η οικογένεια έφυγε για την Ιρλανδία, όπου ο Κάρτερ συνέχισε την υπηρεσία του στο στρατό. Εμφανώς ταλαιπωρημένος από την χρόνια παρουσία του στο πεδίο της μάχης και τις πληγές, ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί. Η Ιρλανδία το αρνήθηκε παρόλο που ο Κάρτερ ήταν πλέον σαράντα ετών, δηλαδή εκείνη την εποχή ήταν αρκετά μεγάλος.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1835, ο Κάρτερ στάλθηκε με το 28ο Σύνταγμα στο Σύδνεϋ, συνοδεύοντας μια ομάδα περίπου 300 κατάδικων. Αυτή τη φορά δεν έφυγε μόνος του. Πήρε τη γυναίκα και τα τρία τους παιδιά. Έμειναν στην Αυστραλία μέχρι το τέλος της ζωής τους. Απέκτησαν συνολικά έντεκα παιδιά. Η Αικατερίνη Πλέσσα πέθανε σε ηλικία 98 ετών, το 1907. Μόνο δύο από τα παιδιά της ήταν ζωντανά για να την θρηνήσουν.

Αναπαύεται στο Κοιμητήριο Waverley στα ανατολικά προάστια της πόλης. Η Αικατερίνη Πλέσσα – Κάρτερ έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα έποικος της Αυστραλίας, που βρέθηκε εκεί με τη θέλησή της. Ίσως και χάρη στον κοσμοπολίτη Κωλέττη, που εμφορούμενος από τις ιδέες του διαφωτισμού αρνήθηκε να παντρευτεί με τη βία ένα 12χρονο κορίτσι, αν και οι γάμοι μετά τα 15 ήταν συνηθισμένοι. Το προσδόκιμο ζωής το 1821 ήταν τα 36 χρόνια. Η Αικατερίνη ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο