Αλβανία : Ο αγώνας των ασθενών με covid στην Αλβανία να καλύψουν τις θεραπείες τους
Η μάχη των πολιτών της Αλβανίας που έχουν νοσήσει από κοροναϊό, να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και να καλύψουν τα έξοδά τους
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Ο υπουργός Υγείας της Αλβανίας είπε ότι όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που υποβάλλονται σε θεραπεία στο σπίτι θα αποζημιωθούν για φάρμακα που αγοράζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους – αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκε αδύνατη η επιστροφή χρημάτων.
Η Lumturi Shatku μπορεί μετά βίας να βγάλει τον μήνα με τη σύνταξή της, αλλά όταν ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού πέρυσι, η μάχη της για οικονομική επιβίωση έγινε ακόμη πιο δύσκολη.
Η 70χρονη, η οποία πέρασε 35 χρόνια από την επαγγελματική της ζωή ως μηχανικός, είπε ότι ξόδεψε περίπου 500 ευρώ για φάρμακα ενώ υπέφερε από τον ιό, αλλά οι ελπίδες της για επιστροφή χρημάτων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχουν εξαφανιστεί.
Πέρυσι τον Νοέμβριο, η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, Ogerta Manastirlliu, δήλωσε ότι όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που αντιμετωπίζονται που νοσηλεύονται στο σπίτι τους, θα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.
«Η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει όλους τους ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι. Όλοι οι πολίτες, που έχουν ασφάλεια υγείας και εκείνοι που δεν είναι ασφαλισμένοι, θα επωφεληθούν από αυτήν την απόφαση », υποσχέθηκε η υπουργός.
Ωστόσο, η Shatku είπε στο BIRN και στην Fjori Sinoruka, ότι δεν ήταν επιλέξιμη για επιστροφή χρημάτων, επειδή δεν του δόθηκε ένας κωδικός που είναι απαραίτητος για εφαρμογή μέσω της κυβερνητικής πύλης e-Albania.
«Δεν υπέβαλα αίτηση για επιστροφή χρημάτων, επειδή ο οικογενειακός γιατρός έπρεπε να μου έδωσε έναν κωδικό, σύμφωνα με το νόμο. Δεν έλαβα συνταγή ή κωδικό », είπε.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν εμένα, αλλά ευτυχώς είχα ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε.
Άλλοι Αλβανοί οι οποίοι πάσχουν από κοροναϊό, παραπονιούνται επίσης πως δεν έχουν λάβει αποζημίωση.
Ένας 30χρονος από τη νότια πόλη της Αυλώνας, κατήγγειλε, ανώνυμα, στο BIRN ότι αυτός και δύο άλλα μέλη της οικογένειας του δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα, επειδή ο γιατρός τους συνταγογράφησε φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.
«Ζήτησα για επιστροφή, αλλά χωρίς επιτυχία», είπε.
Η αποζημίωση «δεν ταιριάζει με το κόστος»
Μια μελέτη του Together for Life, μιας Αλβανικής ΜΚΟ που επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα υγείας, δήλωσε ότι το κόστος που πρέπει να πληρώσει ένα άτομο ή μια οικογένεια είναι πολύ υψηλότερο από την αποζημίωση που μπορεί να πάρει από την κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, 126.531 άτομα στην Αλβανία έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, 2.265 πέθαναν από επιπλοκές και 93.842 έχουν αναρρώσει.
Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποζημίωση για την πρόσβαση στα δεδομένα για το πόσα άτομα έχουν επωφεληθεί από αυτήν την πολιτική, δήλωσε στο BIRN ότι έχουν μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 6.563 επιστροφές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, εάν ένας οικογενειακός γιατρός αποφασίσει ότι ένας ασθενής έχει «ελαφριά» συμπτώματα COVID-19, μπορεί να επιστραφούν έως 1.650 lek (13 ευρώ).
Εάν ο γιατρός αποφασίσει ότι ένας ασθενής έχει «μεσαία» συμπτώματα, μπορεί να επιστραφούν έως και 19.900 lek (161 ευρώ).
Ο γιατρός είναι υπεύθυνος για την υποβολή της αίτησης αποζημίωσης μέσω της πύλης e-Albania.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη του Together for Life, η αποζημίωση που προσφέρεται δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος.
«Η κατ ‘οίκον θεραπεία, η αγορά φαρμάκων και οποιωνδήποτε άλλων αναγκών (παλμικό οξύμετρο, θεραπεία με οξυγόνο) κοστίζει στις Αλβανικές οικογένειες το εισόδημα σχεδόν ενός μήνα σε μία μόνο εβδομάδα ανά ασθενή, θέτοντάς τις σε σοβαρή οικονομική δυσκολία», αναφέρει η μελέτη.
Με βάση τους υπολογισμούς που παρουσιάστηκαν στη μελέτη, το κόστος θεραπείας για τη COVID-19 στην αρχική φάση πριν από την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων ανέρχεται σε 3.000 lek (24 ευρώ), ενώ μετά την έναρξη σοβαρών συμπτωμάτων, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 43.000 lek (348 ευρώ).
«Αλλά η τιμή των φαρμάκων και των εξετάσεων δεν είναι το μόνο κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι ασθενείς με COVID στο σπίτι. Ένας ασθενής COVID που πρέπει επίσης να κάνει ενέσεις πρέπει επίσης να καλύψει το κόστος της κατ ‘οίκον υπηρεσίας από μια νοσοκόμα, η οποία στα Τίρανα κοστίζει έως 10.000 αλβανικά λεκέ [81 ευρώ] την ημέρα », λέει η μελέτη.
Το πρόγραμμα αποζημίωσης επίσης δεν καλύπτει το κόστος εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση και παρακολούθηση της κλινικής προόδου του ασθενούς, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη κοστίζει έως και 332 ευρώ συνολικά.
«Αυτή η απόφαση [από την κυβέρνηση], αν και προσπάθησε να μετριάσει αυτό το βάρος, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στις πραγματικές ανάγκες των αλβανικών οικογενειών», δήλωσε η Denisa Canameti από το Together for Life στο BIRN.
Ο Canameti ισχυρίστηκε επίσης ότι «πολύ λίγοι πολίτες» επωφελήθηκαν από το σύστημα και πρότεινε ότι το κοινό δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το τι μπορούν να διεκδικήσουν, πώς και πότε.
Είπε ότι «υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς πηγαίνουν να ζητήσουν αποζημίωση μετά από τη νόσο», όταν δεν μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση.
Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αποζημίωσης είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
«Σε σύσταση που απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή ζήτησε άμεσα μέτρα για την επέκταση του πακέτου φαρμάκων για τη θεραπεία ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 τα οποία αντιμετωπίζονται στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών εξετάσεων και εξετάσεων απεικόνισης για διάγνωση και παρακολούθηση της κλινική πρόοδος του ασθενούς », ανέφερε σε δήλωση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αποζημίωσης είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
«Σε σύσταση που απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε άμεσα μέτρα για την επέκταση του πακέτου φαρμάκων για τη θεραπεία ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 τα οποία αντιμετωπίζονται στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών εξετάσεων για διάγνωση και παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς », ανέφερε σε δήλωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις