Τουρκία : Φρενίτιδα για το Bitcoin προκαλεί το «κουρέλιασμα» της λίρας
Ο υπερδιπλασιασμός της «ισοτιμίας» του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος από τις αρχές του έτους έχει εκτινάξει τις συναλλαγές στην Τουρκία, καθώς η λίρα μοιάζει πλέον με… κουρελόχαρτο.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το ράλι του Bitcoin καλά κρατεί. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 100 ημέρες, η «ισοτιμία» του γνωστότερου και πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει υπερδιπλασιαστεί – από τα 29.000 στα 60.000 δολάρια.
Είναι λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, εκτός από τους μεγάλους επενδυτές και τους δισεκατομμυριούχους τύπου Έλον Μασκ, η εικόνα αυτή να προσελκύει το ενδιαφέρον και πολλών «κοινών θνητών». Ανάμεσά τους και εκείνων οι οποίοι έχουν κουραστεί να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα δουλεύοντας νυχθημερόν για πενταροδεκάρες ή βλέπουν τη ζωή τους να απειλείται με καταστροφή εξαιτίας της νέας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολλοί κάτοικοι της γειτονικής Τουρκίας, όπου η ανεργία και ο πληθωρισμός καλπάζουν, ενώ οι λίρες που έχουν στις τσέπες τους απαξιώνονται διαρκώς, καθιστώντας την κάλυψη των ζωτικών, καθημερινών αναγκών ολοένα πιο δύσκολη.
Το αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, είναι και η στροφή προς τα κρυπτονομίσματα. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, «Η οικονομική αναταραχή που επικρατεί στην Τουρκία πυροδοτεί τη φρενίτιδα γύρω από το Bitcoin».
Συναλλαγές 25 δισ. σε ένα δίμηνο
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Chainalysis, μιας αμερικανικής ερευνητικής εταιρείας, το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου η αξία των συναλλαγών που αφορούσαν το Bitcoin πλησίασε τα 25 δισ. δολάρια, έναντι λιγότερων του ενός δισ. την ίδια περίοδο του 2020. Μάλιστα, παρατηρήθηκε «έκρηξη» αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποπομπής από τον Ερντογάν του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγμπάλ.
Παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση το Bitcoin δεν προσφέρει την ασφάλεια του χρυσού, του δολαρίου και των ακινήτων – τρεις από τους τομείς που παραδοσιακά προτιμούν οι Τούρκοι – η κρίση φαίνεται πως έχει αλλάξει τα δεδομένα και τους ωθεί σε επενδύσεις με σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο.
Όσον αφορά στην κεντρική τράπεζα, για την ώρα δεν έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις και την υιοθέτηση ενός εποπτικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα. Παρ’ όλα αυτά, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή η «φούσκα» θα σκάσει. Εξάλλου, η «κότα με τα χρυσά αυγά» δεν έχει ακόμη εφευρεθεί στον θαυμαστό κόσμο των αγορών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις