Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Έλεγχοι στο check-in των αεροδρομίων από το καλοκαίρι
«Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μακρές συζητήσεις στην πύλη επιβίβασης» είπε ο επίτροπος Δικαιοσύνης
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το σύστημα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν, την ώρα που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ελπίζουν να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ακόμα ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την ανάρρωση, και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τόνισε πάντως ότι ο όρος «διαβατήριο εμβολιασμού» δεν είναι ορθός, αφού το νέο έγγραφο δεν επιτρέπει από μόνο του τις διακρατικές μετακινήσεις και δεν υποκαθιστά τα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα.
«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και τις χώρες-μέλη ένα εργαλείο που εγγυάται την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και διαβεβαίωση. Ένα εργαλείο στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι αρχές για την διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων» είπε ο Ρέιντερς.
«Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να [..] διασταυρώνουν την εγκυρότητα του εγγράφου με έναν απλό έλεγχο στο check-in. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μακρές συζητήσεις στην πύλη επιβίβασης» ανέφερε για τη διαδικασία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό πιέζουν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα, συναντούν όμως τον σκεπτικισμό άλλων χωρών όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα οφείλουν να αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα έχουν όμως το περιθώριο να επιτρέπουν την είσοδο σε λήπτες εμβολίων που δεν έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ, όπως το ρωσικό Sputnik V.
Ασαφές παραμένει αν και πώς θα γίνονται έλεγχοι του πιστοποιητικού στους διακρατικούς ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, ένα πρακτικό θέμα που σύμφωνα με το Reuters προβληματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις