Θάλαττα: Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που μυρίζει αλάτι και αλήθεια
Η δουλειά των 13 φοιτητών του Αριστοτέλειου αγαπήθηκε και συνεχίζει το ταξίδι της στον ωκεανό του Internet
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Μια ομάδα δεκατριών φοιτητών του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου, με θέμα τη θαλάσσια εκμετάλλευση, διεισδύοντας στον τομέα της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ- οδοιπορικό, το οποίο αφορά τη μακροχρόνια σχέση ανθρώπου και θάλασσας, μια σχέση η οποία αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή του Αιγαίου. Το ζήτημα της υπεραλίευσης μέσα από ένα ταξίδι απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας…
«Θάλαττα, θάλαττα. Αυτή ήταν η ιστορική κραυγή νόστου των υπό των Ξενοφώντα Μυρίων όταν αντίκρισαν τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου το 401 π.χ.
Νερό, ένα στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδας, μια σχέση που συνεχίζει μέχρι σήμερα μετά από 3.000+ χρόνια ιστορίας.
Θάλασσα, μια άλλη γη που κρύβει κόσμους ανεξερεύνητους, μια γη που δέχεται απανωτά χτυπήματα μέσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η υποχρέωση μας; Να την διαφυλάξουμε,να την προστατέψουμε και να την διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές!»
Αυτό μας λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ και καταφέρνουν να μας πείσουν στ’ αλήθεια, γιατί για να μας το πουν ρώτησαν, πήγαν, είδαν, ανακάλυψαν. Ένα ντοκιμαντέρ που φαίνεται πως το ζούσαν καθώς το δημιουργούσαν.
Σκοπός της δημιουργίας αυτής της ταινίας είναι η προσέγγιση του θέματος, όσον αφορά τις κοινωνικές, οικολογικές, ιστορικές και οικονομικές του εκφάνσεις του ζητήματος.
Στην προσπάθεια της αντικειμενικής και σφαιρικής παρουσίασης του ζητήματος στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται απόψεις από καταρτισμένους, στο εν λόγω πεδίο, επιστήμονες από Πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την Ελλάδα, ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και διεθνούς βεληνεκούς. Επιπρόσθετα, προσεγγίζονται αρμόδιοι θεσμοί, επαγγελματίες του χώρου, συνδικάτα μέσης και παράκτιας αλιείας, σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων και απλοί καταναλωτές.
Οι άξονες του ντοκιμαντέρ αναφέρονται στη πλούσια βιοποικιλότητα των ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στις μεταβολές των ιχθυoαποθεμάτων, στις μεθόδους και τεχνικές παράκτιας και μέσης αλιείας, την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, στη ρύπανση θαλασσών και προσπάθεια προτάσεων τρόπων διαχείρισης του προβλήματος από ειδικούς στο πεδίο.
Ανάμεσα απο 386 ταινίες σε 80 χώρες, το γαλάζιο οδοιπορικό «ΘΑΛΑΤΤΑ» επιλέχθηκε να ανήκει στους 4 finalist για την βράβευση της κατηγορίας «Best Documentary Film» στο Διεθνές West Side Mountains DOC FEST.
«Η δουλειά αυτή δεν έχει νέους. Δεν την θέλουν αυτή την δουλειά. Όλοι κοιτάνε την στεριά», λέει κάποιος ψαράς τέταρτης γενιάς, με προπάππου Καλύμνιο σφουγγαρά, στο ντοκιμαντέρ.
Οι κουβέντες των ανθρώπων που μιλούν σπάνε κόκαλα και εκφράζουν ανάγλυφα τις δυσκολίες, τα ζόρια, τον πόνο αυτού του γοητευτικού, κατά τα φαινόμενα, επαγγέλματος.
«Όταν φύγεις για δουλειά από το σπίτι, δεν ξέρεις πότε θα γυρίσεις. Δεν πρέπει ούτε μπορείς να υπολογίσεις ποτέ την επιστροφή.»
«Πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ, με κρύο, με ήλιο, με βροχή».
«Την στιγμή που βγήκανε τα μηχανήματα και τους κάνανε όλους ψαράδες και καπεταναίους, τελείωσε η αλιεία!»
Η αλιεία έχει πολλές όψεις, οι ψαράδες όμως είναι αυτοί που βλέπουν την θάλασσα σκαμμένη πάνω τους κυριολεκτικά. Το ντοκιμαντέρ δίνει τον λόγο και σε αυτούς, και όχι μόνο στους ειδικούς από καθέδρας εκπροσώπους της.
Η ερευνητική ομάδα των 13 φοιτητών που δούλεψαν για το ντοκιμαντέρ:
Βαγενάς Γεώργιος
Γιάντσιος Σωτήρης
Γιάντσιος Χρήστος
Δασκαλάκη Ευαγγελία
Δημοπούλου Τριανταφυλλιά
Μιχαηλίδης Αθανάσιος
ΜΙχαηλίδης Κω/νος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξένου Δήμητρα
Ουζουνίδης Βασίλειος
Σίμογλου Ιωάννα
Σπανός Φωκίων
Τεκτονίδης Ελευθέριος
Υπερηφάνος Δημήτριος
Σκηνοθεσία: Τριανταφυλλιά Δημοπούλου
Σενάριο: Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Γιώργος Βαγενάς, Βασίλης Ουζουνίδης
Μουσική: Στέλιος Πετράκης (εξαιρετικός)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Τεκτονίδης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις