Ισραήλ: Σχεδόν ξεπέρασε την πανδημία και οδεύει για την επόμενη μέρα
Με το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού παγκοσμίως, το Ισραήλ κέρδισε με το σπαθί του την πρωτιά για μια νέα αρχή μετά την πανδημία
Τα κέντρα εμβολιασμού αρχίζουν να κλείνουν σιγά σιγά, τα κρούσματα είναι αισθητά μειωμένα και το Ισραήλ ανοίγει και πάλι. Η «χορογραφία» της επιστροφής στους ρυθμούς της κανονικότητας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση.
Από τον Ιανουάριο, πραγματοποιούνται ημερησίως χιλιάδες εμβολιασμοί και το κράτος φαίνεται πως χειρίστηκε σωστά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της πανδημίας, η οποία άλλαξε τα δεδομένα για ολόκληρο τον κόσμο.
Απομένουν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ενώ όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν το πέτυχαν. Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμβολιασμού της χώρας ήταν ένα γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχουν ξαναρχίσει οι αγώνες και τα παιχνίδια με περιορισμένο, βέβαια, αριθμό επισκεπτών.
Ναι, το Ισραήλ μοιάζει να τα κατάφερε, μιας που διεξήγαγε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού Covid στον κόσμο. Μάλιστα, η χώρα μπορεί να φτάσει σε σημείο που άλλες χώρες χρειάζονται μήνες ή χρόνια για να φτάσουν!
εΟι αρχές του Ισραήλ δεν περίμεναν την λήξη των εμβολιασμών για να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα της επανέναρξης της καθημερινότητας Σταδιακά, όσο προχωρούσαν οι εμβολιασμοί, άνοιγαν τα μαγαζιά και η ζωή επέστρεφε λίγο λίγο στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.
Τον Ιανουάριο, κατά το τρίτο και πιο έντονο κύμα της χώρας, υπήρχαν 10.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις την ημέρα σε ένα σημείο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, λιγότερες από 130 νέες λοιμώξεις επιβεβαιώθηκαν στις αρχές του Απρίλη. Μιλάμε για άλμα, για μια μείωση που ξεπερνά το 90%!
Η πρόσβαση σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα και συναυλίες είναι διαθέσιμη για άτομα που έχουν «πράσινο πάσο», μια εφαρμογή που αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν περάσει τη νόσο.
Στην παράκτια πόλη του Τελ Αβίβ, βέβαια, οι παραλίες είναι ήδη γεμάτες για τις διακοπές του Πάσχα. Όταν ο ήλιος δύει, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται σε μπαρ και εστιατόρια.
Το μόνο σχεδόν που απέμεινα να θυμίζει ότι το Ισραήλ πέρασε πανδημία είναι οι μάσκες, οι οποίες παραμένουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους σε καταστήματα και σε εξωτερικούς χώρους παντού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει να τις φορούν αυτόκλητα.
Ο Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε στις αρχές του Απρίλη στην τοπική τηλεόραση ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει τον κανόνα για τη χρήση μάσκας έξω.
Ωστόσο, είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρέμεινε ανήσυχο για πιο θανατηφόρες ή ανθεκτικές στο εμβόλιο μεταλλάξεις του κοροναϊού. Για αυτόν τον λόγο, το Ισραήλ έχει διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στους εισερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο. «Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο των προσπαθειών μας και είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα», δήλωσε ο Alroy-Preis.
Ο Adi Niv-Yagoda, ειδικός στην πολιτική υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Covid-19 του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει φτάσει σχεδόν σε τελικό σημείο στην πανδημία.
Και με τους Παλαιστίνιους τι γίνεται;
Να θυμίσουμε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε διεθνή καταδίκη για την απόφασή του να μην εμβολιάσει εκατομμύρια Παλαιστινίους που ζουν υπό τον στρατιωτικό του έλεγχο. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, πάντως, η κυβέρνηση συμφώνησε να δωρίσει αρκετές χιλιάδες δόσεις. Ολοκλήρωσε επίσης ένα πρόγραμμα ανοσοποίησης 100.000 Παλαιστινίων εργαζομένων που εισέρχονται τακτικά στο Ισραήλ και στους Εβραίους οικισμούς για εργασία.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αναμένεται να περάσουν περαιτέρω εβδομάδες ή μήνες υπό αυστηρούς περιορισμούς και αντιμετωπίζουν σχετικά υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Στηρίζονται εν μέρει σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή ζωτικών δόσεων.
Ο Niv-Yagoda είπε ότι «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να εμβολιαστούν οι Παλαιστίνιοι και να τους βοηθήσουμε». Ενθαρρύνθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα παρόλο που ήταν «λίγο καθυστερημένα».
- Ολυμπιακός: Το συγκλονιστικό βίντεο για την συλλεκτική Κάρτα Φιλάθλου των 100 ετών
- Αμφιλοχία: Μυστήριο με τη «βουτιά» θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή
- Δήμος Αθηναίων: Τι έδειξε η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας
- Ισραήλ: Πέθανε μια πρώην όμηρος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
- Μαγικά Χριστούγεννα στον Άλιμο
- Εξερεύνηση, σεξουαλικότητα, διαφθορά: Ο έρωτας στον ρωσικό κινηματογράφο