Κοροναϊός : Τι πιστεύουν οι πολίτες στον κόσμο για την επιστροφή στην προ – Covid κανονικότητα
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Ipsos, η αισιοδοξία για επιστροφή στην πρότερη κατάσταση ποικίλει ανάλογα με τη χώρα.
Μπορεί οι εμβολιασμοί να έχουν ανοίξει παράθυρο αισιοδοξίας για το ξεπέρασμα της «κανονικότητας» του κοροναϊού, ωστόσο το χρονικό σημείο που η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στην προ – Covid καθημερινότητά της δεν μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια.
Η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Ipsos μας δίνει τις εκτιμήσεις που έχουν οι πολίτες, οι οποίες ωστόσο ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.
Όπως φαίνεται από την έρευνα λιγότερο αισιόδοξοι φαίνονται οι Ευρωπαίοι σε σχέση παραδείγματος χάρη με τους Κινέζους και τους Ρώσους, για το πόσο θα χρειαστεί ακόμα για να ξεπεραστεί η πανδημία. Την ίδια στιγμή πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών δηλώνουν ότι η πανδημία έχει χειροτερεύσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ότι κατά μέσο όρο το 59% των ανθρώπων αναμένουν να επιστρέψουν σε κάτι σαν «κανονικότητα» εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε αυτούς είναι οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της ηπειρωτικής Κίνας, όπου πάνω από το 70% των ενηλίκων αναμένουν ότι η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό εντός ενός έτους.
Λιγότερο αισιόδοξοι από την άλλη, το 80% των ανθρώπων στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι το διάστημα αυτό θα είναι μεγαλύτερο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία συμφωνούν.
Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα χρειαστεί περισσότερο από 3 χρόνια
Διαφορές εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις ερμηνείες για το διάστημα «ανάκαμψης» στην «προ-Covid κανονικότητα». Αν και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ένας στους πέντε πιστεύει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ το 8% δεν πιστεύει ότι θα συμβεί καθόλου.
Οι απόψεις σχετικά με το πότε θα περιοριστεί η πανδημία, ήταν επίσης σχετικά κοντά με τις απόψεις για την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι συσχετίζουν τα δύο ενδεχόμενα. Κατά μέσο όρο, το 58% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η πανδημία θα περιοριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Ορισμένες χώρες – η Ινδία, η ηπειρωτική Κίνα και η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα – είναι πιο αισιόδοξες.
Όμως, τέσσερα σε πέντε άτομα στην Ιαπωνία και περισσότεροι από τους μισούς σε χώρες, όπως η Αυστραλίας και η Σουηδία, αναμένουν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να περιοριστεί η πανδημία.
Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία
Η έρευνα συμπεριέλαβε τον παράγοντα της ψυχικής υγείας ρωτώντας επίσης τους συμμετέχοντας σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική τους υγεία.
Κατά μέσο όρο, το 45% των ενηλίκων παγκοσμίως δήλωσε ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί από την αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2021 σχεδόν όσοι λένε ότι έχει βελτιωθεί, άλλοι τόσοι λένε ότι έχει επιδεινωθεί.
- Όταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Σημίτη
- «Όλα ξεκίνησαν από εδώ»: Η νοσταλγική ανάρτηση του Ροντ Στιούαρτ από τα παιδικά του χρόνια
- Burnout: Κυνηγώντας την επιτυχία χωρίς να «καούμε»
- Ψηλά ο πήχης το 2025 για το ΣΥΡΙΖΑ – Φιέστα για τα 10 χρόνια της Πρώτης Φοράς Αριστερά
- Το τέλος του χάρτινου διαβατηρίου πλησιάζει
- Οι σκύλοι που ακολουθούν τους κηδεμόνες τους μέσα στο σπίτι, τους αγαπούν. Έτσι, είναι;