Στις καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 43 βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο Χάρη Μαμουλάκη και του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη. Την ερώτηση συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κ.Ο, Όλγα Γεροβασίλη.

Να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τα έδρανα της Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες πρακτικές, διαβεβαίωσε ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει για τους 650.000 αγρότες στις 15 Απριλίου.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης των 43 βουλευτών: «Οι αγρότες της χώρας μας, βιώνουν τον τελευταίο χρόνο πρωτοφανείς καταστάσεις ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, των καταστροφών που έχουν υποστεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, καθώς και λόγω καθυστερήσεων και αδυναμίας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της».

Ειδικότερα, «η πανδημία και οι συνέπειές της στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, έχει προκαλέσει κάθετη πτώση στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι κλειστές ή οι σε υπο-λειτουργία επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, αποτελούν βασικούς αποδέκτες των προϊόντων των παραγωγών και των Αγροτικών Ενώσεων της χώρας. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στη συμμετοχή των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές – που αποτελούν για μεγάλη μερίδα αγροτών αποκλειστική πηγή εσόδων – λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του Covid19, αλλά και οι διαφαινόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, προκαλώντας μεγάλη πτώση στα έσοδά τους, ραγδαία αύξηση των αδιάθετων αγροτικών προϊόντων, αλλά και αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με τα δεδομένα της επόμενης ημέρας».

«Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την ευρύτερη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, που αναπόφευκτα προκαλεί και μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, έχει επιφέρει σημαντική απώλεια τζίρου στον αγροτικό κόσμο, που σε ορισμένες καλλιέργειες αγγίζει ακόμα και την απόλυτη καταστροφή.

Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών που προκάλεσαν έως και ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή διαφορετικών αγροτικών προϊόντων επιδείνωσαν έτι περεταίρω την οικονομική κατάσταση αγροτών», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Επιπροσθέτως, η πρωτοφανής καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των αγροτών και των φορέων ενεργοποίησης (ΚΥΔ), από την ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη και εγκυμονεί κινδύνους στην έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η έναρξη του έργου (ΟΣΔΕ) ξεκινάει στις αρχές κάθε Μαρτίου και ολοκληρώνεται την 15η Μαΐου κάθε έτους, με πρόβλεψη για μηνιαία παράταση που δίδεται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, τη φετινή χρονιά, παρά το ότι βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου, δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων διοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, να ξεκινήσει ούτε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό το γεγονός, δημιουργεί και επιπρόσθετα προβλήματα στους αγρότες, ως προς τη συμμετοχή τους σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.α..

Για την καθυστέρηση υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), οι βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες «αποκλειστικά στην Κυβέρνηση. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προέβλεψε την έγκαιρη ημερομηνία για την έναρξη του έργου από τους αναδόχους, δεδομένου ότι οι συμβάσεις είχαν λήξει στις 31/12/20».

Με δεδομένο ότι η έναρξη της διαδικασίας της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Με δεδομένο ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας του Covid19, περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των αγροτών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από κάθε υπηρεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης, ειδικά σε περιορισμένο χρόνο.

Με δεδομένο ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης αποτελεί διαχρονικά βασικό παράγοντα που επηρεάζει το οικονομικό ισοζύγιο και τον οικονομικό προγραμματισμό κάθε αγρότη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2021, η οποία έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο και να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021;
  • Προτίθεστε να μεριμνήσετε εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης από τους δικαιούχους και να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στις αρμόδιες υπηρεσίες;