Επιχείρηση Πάσχα στο χωριό: Όλα ανοιχτά με «όπλο» τα self tests και τη μείωση των κρουσμάτων
Το ζήτημα της εξόδου το Πάσχα απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών και όλα φαίνεται πως με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και τα self tests στην εξίσωση ίσως η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα.
Με βασικά όπλα τους όλο και ταχυτέρους εμβολιασμούς και κυρίως τα self-tests, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα υπόλοιπα βήματα στην άρση του lockdown και ειδικά το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα.
Επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν από Δευτέρα εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια. Ωστόσο, το ζήτημα της εξόδου το Πάσχα απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών και όλα φαίνεται πως με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και τα self tests στην εξίσωση ίσως η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα.
Τα self tests, τα οποία θα επεκταθούν και σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αναμένεται να ξεκλειδώσουν και άλλο την αγορά και να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή της πορείας της πανδμίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε σήμερα επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα.
Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».
Τα βασικά σενάρια για το Πάσχα
Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια, προκειμένου οι πολίτες να ταξιδέψουν σε άλλους νομούς και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους. Με άλλα λόγια, μόνο οι αρνητικοί στο τεστ θα μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ οι θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο αυτοπεριορισμού.
Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα όσων θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από νομό σε νομό.
Τέλος, θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
Ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ετοιμάζεται η εστίαση για 4 Μαΐου
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το άνοιγμα της εστίασης. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται σε αναμονή για να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους μετά από έξι μήνες.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της εστίασης την Τρίτη του Πάσχα, στις 4 Μαΐου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και μόνο στους εξωτερικούς χώρους.
Το self test θα είναι υποχρεωτικό μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ αναμένεται να παραχωρηθεί επιπλέον εξωτερικός χώρος στα μαγαζιά.
Πτώση στον δείκτη θετικότητας
Μπορεί και την Τετάρτη να σημειώθηκε αρνητικό «ρεκόρ» διασωληνωμένων, ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από τη σταθεροποίηση – ακόμη και πτώση – των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας.
Έπειτα από 11 εβδομάδες ανοδικής πορείας, ο δείκτης θετικότητας έπεσε σήμερα στο 4,84%. Την Τρίτη με ρεκόρ 76.000 τεστ και 4.000 κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,3%.
Όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι ελαφρώς μειούμενος και υπάρχει μια σταθεροποίηση στον δείκτη θετικότητας κάτω του 6%. Πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 27.462.
Για την Αττική επισήμανε πως η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, είναι όμως μια εύθραυστη ισορροπία για αυτό δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε.
Όσον αφορά στα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, από τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί στη σχετική πλατφόρμα 254.157 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 4.201 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως τις 13 Aπριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 575 θετικά, ενώ εκκρεμούν 144 αποτελέσματα.
Σε ύφεση η πανδημία, αλλά αργή η αποκλιμάκωση των κρίσιμων δεικτών
Σε ύφεση φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία στη χώρα, με μια αργή αποκλιμάκωση των κρίσιμων δεικτών.
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής παθολογίας – λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, φαίνεται ότι οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας έχουν αρχίσει να πέφτουν.
«Φαίνεται ότι αλλάζουμε πίστα, πάμε σε κάτι πιο προοδευτικό αλλά με φορά προς τα κάτω».
Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι θα ακολουθήσει «η μείωση των δεικτών», ενώ σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της πανδημίας παίζει και ο εμβολιασμός, με τους ασθενείς που εισάγονται πλέον σε ΜΕΘ να είναι νεαρότεροι σε ηλικία.
Όσον αφορά στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι κάτι που θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία εξετάζονται συνεχώς.
Ζήτημα υπάρχει και με το λεγόμενο Πάσχα στο χωριό, το οποίο ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύπλοκο εγχείρημα το οποίο χρειάζεται καλή προετοιμασία, καλά δεδομένα και αποφασιστικότητα».
- Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών
- Λίβερπουλ: Χωρίς Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άλισον κόντρα στην Σαουθάμπτον
- Η γλώσσα του σώματος: Επτά σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος, όμως προσπαθεί να το κρύψει
- Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση
- Ινδία: «Ο αέρας μας σκοτώνει» – Προβληματισμό προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί