Στις διαδικτυακές εφαρμογές του κινητού του Γιώργου Καραϊβάζ, οι οποίες θα εξετασθούν για τυχόν «ύποπτες» εισερχόμενες κλήσεις ή μηνύματα που δείχνουν εκβιασμό, στον εντοπισμό του σκούτερ όπου επέβαιναν οι δολοφόνοι μέσω καταλόγων εταιρειών εμπορίας και στο «φιλμ» των κινήσεων των δραστών πριν και μετά την επίθεση εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της άνανδρης δολοφονίας του δημοσιογράφου την περασμένη Παρασκευή στον Αλιμο.

Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται, επίσης, στον εντοπισμό εκείνων που φαίνεται να παρακολουθούσαν τις κινήσεις του από το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργαζόταν μέχρι το σπίτι του, καθώς μάλλον γνώριζαν ότι κατευθύνεται στο σπίτι του και όχι στα γραφεία συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., επί της Μεσογείων, όπως συχνά έκανε.

Ταυτόχρονα, συνεκτιμώνται στοιχεία από τουλάχιστον τρεις εγκληματικές ενέργειες (όπως η δολοφονία του ποινικού Μανώλη Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο το 2018) που έχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτή κατά του έμπειρου αστυνομικού συντάκτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το θύμα έγινε στόχος ελλήνων και αλβανών ποινικών ή άλλων προσώπων που, πάντως, διαμένουν στη χώρα μας, με το σενάριο για την ενεργοποίηση «ξένων εκτελεστών» που ήλθαν σε «εγκληματική αποστολή» να εμφανίζει όλο και μικρότερες πιθανότητες επαλήθευσης.

Κι αυτό, όπως λένε, λόγω των κινδύνων που θα εγκυμονούσαν για «εισαγόμενους εκτελεστές» οι διασυνοριακοί έλεγχοι και τα αυστηρά μέτρα στις πύλες εισόδου λόγω πανδημίας. Επιπλέον, επιχειρήματα που – κατά τις ίδιες πηγές – καταρρίπτουν το σενάριο των ξένων εκτελεστών είναι ότι στις γειτονικές βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούνται σε πολύ περιορισμένο βαθμό οι μοτοσικλέτες αλλά και το ότι οι δράστες φαίνεται ότι γνώριζαν πώς να κινηθούν στην περιοχή του Αλίμου (τους δρόμους διαφυγής), καθώς πιθανότατα είχε προηγηθεί και πολυήμερη παρακολούθηση του στόχου τους.

Απειλές

Μάλιστα, τονίζουν ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν αποτελούσε «επικίνδυνο στόχο» – αφού ήταν άοπλος και χωρίς αστυνομική φρούρηση – επομένως δεν χρειαζόταν να επιστρατευτούν έμπειροι εκτελεστές από το εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος που αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχε πρόσωπο με κεντρικό ρόλο στο οργανωμένο έγκλημα που είχε δυσαρεστηθεί από αναρτήσεις – δημοσιεύματα του αστυνομικού συντάκτη.

Παράλληλα, οι πυροβολισμοί στο κεφάλι δείχνουν – σύμφωνα με αναλυτές – εκδικητικό μένος.

Οσον αφορά την ανάλυση του κινητού του θύματος (φέρεται να έχει πληγεί από σφαίρα) και των εφαρμογών που χρησιμοποιούσε (όπως οι Viber, Whatsapp, Signal κ.ο.κ.), αυτή γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος μπορεί να τον είχε απειλήσει, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Καραϊβάζ ανέφερε σε προ μηνών αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, σε συζητήσεις του φέρεται να έλεγε «τους έδωσα και τη διεύθυνση του σπιτιού μου για να μην κουρασθούν να με βρουν».

Ακόμη, θα εξετασθούν τυχόν επικοινωνίες του με δύο – τρία άτομα του ποινικού χώρου, για τα οποία είχε αναφέρει ότι διατηρούσε τηλεφωνικές επαφές. Σημαντικό ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι όμως και ο εντοπισμός του δικύκλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες και το οποίο έχει «εξαφανισθεί». Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω των αρχείων που διατηρούν αντιπροσωπείες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, οι αστυνομικοί ρίχνουν βάρος και στις ομοιότητες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ με το «συμβόλαιο θανάτου» του 45χρονου ποινικού Μανώλη Καραγιάννη που έπεσε νεκρός στο Παλαιό Φαληρο τον Ιούνιο του 2018. Και σε εκείνη την περίπτωση οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ο οδηγός φορούσε κράνος και ο συνεπιβάτης – εκτελεστής καπέλο τζόκεϊ για να κρύβει τα χαρακτηριστικά του.

Επίσης, και τότε είχε επιχειρηθεί (χωρίς επιτυχία) να δοθεί χαριστική βολή, ενώ φαίνεται να υπήρχε και σημαντική ομάδα υποστήριξης. Παρόμοια επίθεση ήταν και αυτή, προ τεσσάρων μηνών, κατά του ποινικού Δημήτρη Καπέ ή Καπετανάκη (είχε δεχθεί χαριστική βολή) όπως και αυτή στα τέλη Δεκεμβρίου – στην Ηλιούπολη – με στόχο έναν 37χρονο ποινικό που επίσης πυροβολήθηκε στο κεφάλι.