Έτσι φτιάχνεται η αυθεντική, ηπειρώτικη κασόπιτα
Μια εναλλακτική τυρόπιτα, από την ελληνική πατρίδα της πίτας, την Ήπειρο, πολύ εύκολη και απολαυστική
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η κασόπιτα θεωρείται μια από τις πλέον εύκολες ηπειρώτικες πίτες, την θεωρούσαν σαν μια πίτα… ανάγκης που βέβαια ήταν νόστιμη και στους χόρταινε μια χαρά.
Όταν η νοικοκυρά δεν είχε άλλο από αλεύρι, αυγά και γάλα έκανε τα μαγικά της. Στην περίπτωση που δεν είχε αρκετό τυρί, έβαζε στην ζύμη γιαούρτι και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο.
Εν προκειμένω, η συνταγή έχει αρκετή φέτα, αλλά μπορείτε να πετύχετε την πίτα και με λιγότερη ποσότητα!
Υλικά
– 500 γρ. αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
– 300 γρ. σκληρή φέτα
– 1 αυγό
– 2 κουταλάκια αλάτι
– 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
– 4-5 ποτήρια νερό (ή όσο πάρει)
– Λίγο βούτυρο (για άλειμμα)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ, το αλεύρι, το αυγό, το νερό, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το νερό, το προσθέτουμε λίγο-λίγο και ρίχνουμε τόσο ώστε να γίνει ένας μέτριος χυλός, όχι πηχτός αλλά ούτε και πολύ νερουλός.
Έπειτα, θρυμματίζουμε τη φέτα, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα με τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε σχολαστικά ένα ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα, περιχύνουμε την πίτα με ½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς.
Είναι πραγματικά απολαυστική και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις