Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν : Αντίθεση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας στα «πυρηνικά σχέδια» της Τεχεράνης

Ιράν : Αντίθεση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας στα «πυρηνικά σχέδια» της Τεχεράνης

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα του στη Νατάνζ, εκφράζουν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθείη JCPoA», ανέφεραν οι τρεις χώρες.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία είχαν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά με την ανακοίνωσή τους αντιτίθενται στις προθέσεις της Τεχεράνης  να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, στη Βιέννη, ωστόσο σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

«Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη των συνομιλιών αυτών.»

Διαβάστε επίσης: Ιράν : Ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου – Αντίποινα στο Ισραήλ, μετά την επίθεση στη Νατάνζ

Η Τεχεράνη από τη μεριά της δήλωσε πως οι αποφάσεις της ελήφθησαν αφού το Ισραήλ διενήργησε δολιοφθορά στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία», ανέφεραν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024