Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ – «Εγκέφαλος» της διάσημης χρηματιστηριακής απάτης
Σύμφωνα, πάντα με το Associated Press, ο Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρειας Καρολίνας, πιθανών από φυσικά αίτια.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης, σχήματος Ponzi στην ιστορία, σε ομοσπονδιακή φυλακή, μεταδίδει το The Associated Press, επικαλούμενο πηγή.
Σύμφωνα, πάντα με το Associated Press, ο Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρειας Καρολίνας, πιθανών από φυσικά αίτια.
Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μέιντοφ σκαρφίζεται μια εξαιρετική ιδέα: να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.
Ωστόσο, το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη «πυραμίδα» του παραμένει άγνωστο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70. Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια.
Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.
Με απλά λόγια, ο Μέιντοφ έβρισκε νέους πελάτες-θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων. Και η «πυραμίδα» όλο και μεγάλωνε…
Σε αντίθεση όμως με άλλα σχήματα «πυραμίδας», που πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις, ο Μέιντοφ, για να μην προκαλεί υποψίες, έδινα ένα 10%-12%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις