Απίστευτο: Παρά την κρίση οι CEO μεγάλων εταιρειών πήραν περισσότερα από πέρυσι
Μεγαλύτερα ήταν τα πακέτα αμοιβών στους μάνατζερ των αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των περισσότερων αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών έβαλαν το 2020 στην τσέπη περισσότερα χρήματα από ό,τι το 2019 παρά την πανδημία, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων.
Στοιχεία της «Wall Street Journal» δείχνουν ότι οι CEO των 300 μεγαλύτερων εισηγμένων στις ΗΠΑ κέρδισαν πέρυσι κατά μέσο όρο 13,7 εκατ. δολάρια ο καθένας, από 12,8 εκατ. δολάρια το 2019. Πρόκειται για μεγάλες αμοιβές που προέρχονται κυρίως από τη χορήγηση μετοχών από τις εταιρείες προς τους CEO και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Παρά την πανδημία, το 2020 οι χρηματιστηριακές αγορές πραγματοποίησαν ξέφρενο ράλι, ειδικά μετά τον περασμένο Μάρτιο όταν ξεπεράστηκε το σοκ από το πρώτο κύμα του Covid-19.
Τα μεγαλύτερα πακέτα αμοιβών που αναφέρθηκαν πήγαν σε CEO που έλαβαν τα λεγόμενα δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές κατά την κρίση. Ο Τσαντ Ρίτσισον, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Paycom Software Inc., έλαβε συνολική αμοιβή αξίας 211 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων αυτών σε μετοχές. Ο Λάρι Καλπ, ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Co., είχε συνολικές αποδοχές αξίας 73,2 εκατ. δολαρίων πέρυσι, οι οποίες συνδέονται με επέκταση συμβολαίου του και νέους στόχους απόδοσης. Στην εταιρεία Aramark, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες κέτερινγκ και διαχείρισης ένδυσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αντιστάθμισε τις ετήσιες πληρωμές μπόνους των στελεχών έως και το 40% των αρχικών στόχων αντί του 10% που είχε υπολογιστεί αρχικά. Για τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Ζίλμερ οι αποδοχές του 2020 ανήλθαν σε 27,1 εκατ. δολάρια, ενώ θα λάμβανε συνολικά 11 εκατ. δολάρια εάν δεν υπήρχαν οι αλλαγές αυτές. Ο Ζίλμερ είχε δηλώσει ότι δεν θα λαμβάνει το 25% του βασικού μισθού του, ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων, για το διάστημα από τις αρχές Απριλίου έως τις 2 Οκτωβρίου του 2020 λόγω της πανδημίας.
Δεν δέχθηκαν μισθό;
Καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν, ολόκληροι κλάδοι δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θα εισπράξουν όλους τους μηνιαίους μισθούς τους. Αλλά ο μισθός αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των συνολικών αποδοχών για τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών. Τα δικαιώματα σε μετοχές και τα μπόνους που απαρτίζουν κατά κανόνα το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων αποδοχών παρέμειναν κατά κανόνα σε υψηλά επίπεδα, όπως δείχνει η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.
Οι αποδοχές αυξήθηκαν για 206 από τους 322 CEO στην ανάλυση της «WSJ», η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα για εισηγμένες εταιρείες του δείκτη S&P 500 από την εταιρεία ερευνών MyLogIQ. Η μέση αύξηση στις αποδοχές ήταν σχεδόν 15%. Η αμερικανική εφημερίδα χρησιμοποιεί στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις ίδιες τις εταιρείες και αφορούν τα δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές κατά την ημερομηνία χορήγησής τους.
Οι ηγέτες της Exxon Mobil Corp., του διαφημιστικού γίγαντα Omnicom Group Inc. και της Intel Corp. είχαν το 2020 αποδοχές χαμηλότερες από όσο το 2019. Αυτές οι εταιρείες είχαν συνολικές αποδόσεις μετοχών που κυμάνθηκαν μεταξύ του μείον 36% και του μείον 15% για το 2020. Οι αμοιβές όμως αυξήθηκαν σε κάποιες εταιρείες με προβλήματα. Στη Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., η οποία είχε ζημιές 4 δισ. δολαρίων πέρυσι λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων στον τουρισμό, η αμοιβή του CEO Φρανκ Ντελ Ρίο διπλασιάστηκε στα 36,4 εκατ. δολάρια. Αυτό σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται εν μέρει στα μπόνους που συνδέονται με την τριετή επέκταση συμβολαίου του αφεντικού της. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στην «WSJ» ότι η αμοιβή του Ντελ Ρίο περιελάμβανε ποσά που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας, με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει τα ταξίδια στην Κούβα και επέκταση συμβολαίου απασχόλησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις