ΣΒΕ : Ζητά χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση επιχείρησης από γενιά σε γενιά – Επιστολή με προτάσεις στον Χ. Σταϊκούρα
Υπερβολική χαρακτηρίζει τη φορολόγηση της μεταβίβασης επιχείρησης από γενιά σε γενιά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο οποίος διατυπώνει, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, προτάσεις για τον εξορθολογισμό των σχετικών συντελεστών φορολογίας
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Υπερβολική χαρακτηρίζει τη φορολόγηση της μεταβίβασης επιχείρησης από γενιά σε γενιά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο οποίος διατυπώνει, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προτάσεις για τον εξορθολογισμό των σχετικών συντελεστών φορολογίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΒΕ, με δεδομένα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, α) είναι οικογενειακές και β) βρίσκονται σε φάση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας τους στη 2η και στην 3η γενιά, θα περίμενε κανείς από την πολιτεία να διευκολύνει τη συνέχειά τους και να την εξασφαλίσει με ευνοϊκούς όρους.
Αντ’ αυτού, τονίζει ο ΣΒΕ, η πολιτεία «συντηρεί αναίτια και σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης την άνιση φορολογική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών από την πρεσβύτερη στη νεότερη γενιά».
«Γιατί πώς είναι δυνατόν η υπεραξία από την πώληση μετοχών να μην φορολογείται, όταν αυτή γίνεται μεταξύ νομικών προσώπων και να φορολογείται με το εξοντωτικό 15%, όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεταξύ φυσικών προσώπων;», προσθέτει ο Σύνδεσμος και αναφέρει πως «δυστυχώς, το κράτος εξακολουθεί να συντηρεί αφενός ένα αναχρονιστικό καθεστώς υπολογισμού της αξίας της επιχείρησης (ΠΟΛ 1055/2003) και αφετέρου την άνιση φορολογική μεταχείριση σε βάρος των φυσικών προσώπων».
Κατά τον ΣΒΕ, η διατήρηση του συγκεκριμένου καθεστώτος θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια πλήθους οικογενειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό μεταβίβαση, ειδικά μικρομεσαίων με έδρα στην ελληνική περιφέρεια που, «ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη», όπως επισημαίνεται, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Με στόχο την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του καθεστώτος μεταβίβασης μετοχών σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πρότεινε την ακόλουθη σειρά μέτρων:
Α. Συντελεστές φορολόγησης της υπεραξίας μετοχών
- Η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών να μειωθεί σε ποσοστό 5%.
- Η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών μεταξύ συγγενών Α’ βαθμού να έχει συντελεστή 1% και μεταξύ συγγενών Β’ βαθμού να έχει συντελεστή 2%.
- Ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, από τα οποία όμως να αφαιρούνται οπωσδήποτε τα ειδικά αποθεματικά.
Β. Συντελεστές φορολόγησης της μεταβίβασης/πώλησης μετοχών
- Φορολόγηση του συνόλου της αξίας από την πώληση μετοχών μεταξύ συγγενών Α’ βαθμού με συντελεστή 1% και μεταξύ συγγενών Β’ βαθμού με συντελεστή 2%.
- Οι ίδιοι συντελεστές 1% και 2% να ισχύουν και για τη μεταβίβαση εξ αιτίας δωρεάς/γονικής παροχής σε συγγενικά πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού.
- Για τον υπολογισμό της αξίας της επιχείρησης, προτείνεται αυτή να είναι ίση με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, μείον των όποιων αποθεματικών αυτά εμπεριέχουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις