Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης : Στο «Πάμε Δανάη» ο Χάρης Τσέβης με τα πασίγνωστα ψηφιακά μωσαϊκά του
Η ιδέα του να φιλοτεχνήσει πορτρέτα – μωσαϊκά διάσημων ανθρώπων με σχετικές με εκείνους φωτογραφίες, όπως του Στιβ Τζόμπς που είναι φτιαγμένο από φωτογραφίες εκατοντάδων συσκευών της Apple, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πόρτες σε ξένες αγορές
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης και το «Πάμε Δανάη!» έκανε μια βόλτα μέχρι την Κύπρο όπου συνάντησε τον visual designer Χάρη Τσέβη, οποίος κάνει διεθνή καριέρα με τα ψηφιακά μωσαϊκά του.
Η ιδέα του να φιλοτεχνήσει πορτρέτα – μωσαϊκά διάσημων ανθρώπων με σχετικές με εκείνους φωτογραφίες, όπως του Στιβ Τζόμπς που είναι φτιαγμένο από φωτογραφίες εκατοντάδων συσκευών της Apple, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πόρτες σε ξένες αγορές.
Οι δηλώσεις
«Είμαι ένα παιδί που δε σταμάτησε να ζωγραφίζει μάλλον. Ζωγραφίζω από παιδί, σιγά σιγά πέρασα στην τεχνολογία. Η τεχνολογία με γοήτευσε, ίσως επειδή δεν βλέπω πολύ καλά, ήθελα να φτιάξω ό,τι λεπτομέρεια δεν έβλεπα. Το πινέλο μου εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες είναι ο υπολογιστής μου. Νομίζω κανείς δεν πρέπει να σταματάει τον εαυτό του από το να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε εργαλείο για να εκφραστεί», είπε ο κ. Τσέβης.
Σχολιάζοντας διάφορα πορτρέτα του, όπως αυτό του Ομπάμα, ο ίδιος είπε ότι «Είναι φωτογραφίες οπαδών του Ομπάμα. Μαζεύω τα υλικά και μετά μαγειρεύω, όπως κάνει ο σεφ σας. Υπάρχει αρκετός χρόνος που χρειάζεται κανείς για να ανακαλύψει το πώς να κάνει κάτι και ο τρόπος για να το κάνει κάθε φορά. Στο ξεκίνημα μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Το πορτρέτο του Χιου Λόρι μου είχε πάρει περίπου μια βδομάδα. Είναι από χάπια λόγω του ρόλου του ως Dr. House και είχε φτιαχτεί για ένα αμερικανικό περιοδικό. Έχω υπομονή, δεν κουράζομαι. Χρησιμοποιώ και την τεχνολογία για να βρίσκω λύσεις, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει όρια».
«Από την αρχαιότητα τα μωσαϊκά χρησιμοποιούνταν στο διάκοσμο παλατιών, κτιρίων. Όσο πιο κοντά πας ανακαλύπτεις πράγματα, και από μακριά βλέπεις το σύνολο. Η φυσική σχέση με το έργο λοιπόν είναι σημαντική. Όσο επίπονη και αν είναι αυτή η εμπειρία που ζούμε όλοι, μας έχει δώσει και την ευκαιρία να σκεφτούμε κάποια πράγματα», σχολίασε για τις δυσκολίες της Τέχνης, αλλά και γενικότερα, της περιόδου που περνάμε.
«Το πορτρέτο του Τραμπ που είναι με δολάρια είχε γίνει για ένα περιοδικό στις ΗΠΑ που ασχολείται με τον κινηματογράφο. Το περιοδικό ήταν αντιπολιτευόμενο και ήθελαν κάτι χιουμοριστικό, αλλά όχι προσβλητικό», εξήγησε ο ίδιος.
«Έχω δύο τρόπους που δουλεύω. Κατά παραγγελία και πολλά πράγματα που κάνω για το δικό μου κέφι και να δημιουργήσω και ένα θόρυβο γύρω από τη δουλειά μου. Πορτρέτα μου μού έχουν φέρει νέες δουλειές. Κάπως έτσι δουλεύει ο χώρος αυτός. Φτιάχνεις κάτι, το δείχνεις, και μετά κάποιοι τα βλέπουν και θέλουν και εκείνοι», είπε ακόμα ο κ. Τσέβης.
Βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις