ΚΕΔΕ : Χωρίς ναυαγοσώστες 143 δήμοι – Δεν μπορούμε να αναλαμβάνουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους
Η ΚΕΔΕ θα κάνει τις απαιτούμενες συζητήσεις όμως αυτό που πρέπει να ερευνηθεί είναι για ποιους λόγους ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Νομικά εκτεθειμένοι οι δήμοι αν δεν έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους, οικονομικά ανήμποροι να τους έχουν και ζητείται από τους πολίτες να μάθουν να κολυμπάνε ως πρωταθλητές κολύμβησης.
Το πρόβλημα είναι πως οι αρμοδιότητες και ευθύνες που μεταφέρονται διαρκώς στην αυτοδιοίκηση, απαιτούν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που δεν μεταφέρονται στα ταμεία τους.
Το θέμα λοιπόν της ναυαγοσωστικής δαπάνης του 2021, που επωμίζονται πλέον οι Δήμοι με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, όταν για πρώτη φορά, μεταφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ένα ευρύτατο πλέγμα νέων αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού αλλά και την υποχρέωση ελέγχου της ακτίνας 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου, αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό βραχνά για 143 δήμους σε όλη τη χώρα.
Το πλαίσιο αυτό, όπως προσδιορίσθηκε με το ισχύον πλέον Π.Δ. 71/2020, υποχρεώνει τους δήμους αυτούς που διαθέτουν ένα εκτεταμένο αριθμό παραλιών, να αναλάβουν μια επιπλέον δαπάνη το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, όταν τους μεταφέρθηκε και η ευθύνη, με αποτέλεσμα σήμερα, εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης η πανδημία του COVID, οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη δαπάνη αυτή.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιρετές διοικήσεις των 143 αυτών δήμων να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος.
Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό κι αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε: «Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους, αν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας.
Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας. Επειδή για μας πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.
Η χθεσινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, Στέλιου Πέτσα, που άκουσε από πρώτο χέρι τις πτυχές του προβλήματος και η πρόθεσή του να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».
Η ΚΕΔΕ λοιπόν θα κάνει τις απαιτούμενες συζητήσεις όμως αυτό που πρέπει να ερευνηθεί είναι για ποιους λόγους ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση.
Η πανδημία προφανώς άδειασε τα ταμεία πολλών δήμων, που βέβαια «μεταξύ μας» πολλά ήταν άδεια και πριν την πανδημία. Ο πολίτης πάντως πρέπει να αισθάνεται σιγουριά στις παραλίες μας αυτό είναι το μόνο που δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις