Είναι τελικά η οδοντόπαστα ασφαλής για τα σπυράκια στο πρόσωπο;
Η χρήση οδοντόκρεμας για τη θεραπεία της ακμής είναι ένα δημοφιλές τρικ ομορφιάς που βασίζεται στη θεωρία ότι, δεδομένου ότι τα σπυράκια τείνουν να είναι λιπαρά, η ξήρανσή τους βοηθά στην απομάκρυνση της κρυμμένης βρωμιάς από κάτω και καθαρίζει την επιδερμίδα πιο γρήγορα.
Η χρήση οδοντόκρεμας για τη θεραπεία της ακμής είναι ένα δημοφιλές τρικ ομορφιάς που βασίζεται στη θεωρία ότι, δεδομένου ότι τα σπυράκια τείνουν να είναι λιπαρά, η ξήρανσή τους βοηθά στην απομάκρυνση της κρυμμένης βρωμιάς από κάτω και καθαρίζει την επιδερμίδα πιο γρήγορα.
Έχει αποτέλεσμα τελικά;
Πράγματι, η σύνθεση της οδοντόπαστας περιέχει πολλούς ξηραντικούς παράγοντες όπως σόδα μενθόλη, αλκοόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου και θειικό λαουρεθικό νάτριο, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ως εκ τούτου, αυτό το τέχνασμα φαίνεται λογικό. Ωστόσο, η φροντίδα του δέρματός σας δεν είναι τόσο απλή, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που δεν είναι κατασκευασμένο για το πρόσωπο.
«Η οδοντόκρεμα είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα ως γιατροσόφι για τα σπυράκια καθώς συχνά περιείχε τρικλοσάνη, μια αντιμικροβιακή ουσία που βοηθά να εξουδετερωθούν τα βακτήρια του δέρματος που προκαλούν τα σπυράκια» εξηγεί ο Τζόσουα Ζέινερ, διευθυντής του τμήματος αισθητικής και κλινικής δερματολογικής έρευνας στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
Τα σπυράκια δεν είναι… για τα δόντια σου
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δόντια ταξινομούνται ως ένα από τα πιο σκληρά μέρη του σώματος και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται λευκαντικό στην οδοντόκρεμα για να βοηθήσει στην αφαίρεση της πλάκας. Ωστόσο, το δέρμα σας είναι εξαιρετικά εύθραυστο και η χρήση καθαριστικών δοντιών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του pH, οδηγώντας σε ερυθρότητα ή έκζεμα και αφήνοντας το δέρμα πιο ερεθισμένο. Πολλά συστατικά στην οδοντόκρεμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, φαγούρα και πρήξιμο στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το προϊόν. Οι γιατροί λένε ότι τα περισσότερα είδη οδοντόκρεμας περιλαμβάνουν ουσίες με ισχυρές χημικές ιδιότητες όπως θειικό νάτριο, προπυλενογλυκόλη, κινναμική αλδεΰδη (αρωματικός παράγοντας) και ένα συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο που δεν είναι κατάλληλα για χρήση στο δέρμα. Επιπλέον, οι γυναίκες «βλέπουν» επίσης τις αντιβακτηριακές ιδιότητες της τρικλοζάνης στην οδοντόκρεμα, αλλά αυτό το συστατικό απαγορεύεται στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος λόγω αμφιβολιών σχετικά με την ασφάλειά του.
Οι ειδικοί μας είπαν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί οδοντόκρεμα στα σπυράκια αρκεί να είναι λευκή (όχι τζελ), να μην είναι λευκαντική και να μην έχει χρώμα, αλλά φυσικά αυτή είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης, καθώς εκτός από το να ξηραίνει το σπυράκι, ερεθίζει και το δέρμα.
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς