«Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρθούν οι περιορισμοί και να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ναι ή όχι; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα δεν πρόκειται να ξεφύγει».

Μονόπλευρη επίθεση

Με αυτή την κατακλείδα και με εστιασμένα τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκλεισε την πρώτη μέρα συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του για την «άρση περιορισμών» για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή μονόπλευρη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων,  προτείνοντας ψήφο δύο ταχυτήτων.

Επικαλούμενος τις θέσεις που εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε ομογενειακό έντυπο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βορίδης απέρριψε τις κατηγορίες για επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπωσιασμού της κυβέρνησης και κάλεσε τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους.

Εσείς ανοίξατε το θέμα

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Λέτε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εσείς όμως έχετε ανοίξει το θέμα. Ένα στέλεχος σας, όχι τυχαίο αλλά αρμόδιο για τους απόδημους, κάνει μια πολύ σαφή κατηγορηματική δήλωση. Δεν είναι κάτι που λέγεται χαλαρά, έχει φόρτιση. Όταν ερωτάται η κ. Τζάκρη  αν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης για άρση τω ν περιορισμών απαντά: Εμείς ζητήσαμε να ψηφίσουν οι απόδημοι και όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για άρση των περιορισμών αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε τη κυβέρνηση. Εμείς τους καταργούμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Πολάκιος ταραχή

Στο σημείο αυτό, αντέδρασε έντονα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος του  συνέστησε  να αποχωρήσει  από την αίθουσα για να τηρηθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί της Βουλής καθώς δεν είναι μέλος της Επιτροπής

Ο υπουργός Εσωτερικών αφού έκανε λόγο για «Πολάκιο ταραχή», συνέχισε, απευθυνόμενος πάντα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τους είπατε ποτέ ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας;». Ο κ. Βορίδης καταλόγισε σκόπιμη ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Σκόπιμη ασάφεια

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα δεν είναι αρκετό, θέλω να τους διευκολύνω με περιορισμούς, όπως να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα,  να έχουν δύο χρόνια φορολογική δήλωση. Εσείς λέτε χωρίς κανένα περιορισμό. Το ίδιο λένε  το ΚΙΝΑΛ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜέΡΑ25. Γιατί λοιπόν δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα; Ποιους διευκολύνουμε είναι το θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι λένε χωρίς περιορισμούς. Τώρα είμαστε στο πώς τους διευκολύνουμε. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί».

Και ο κ. Βορίδης συνέχισε:

«Αφού συμφωνήσουμε ποιους διευκολύνουμε να συζητήσουμε και πως θα εκπροσωπούνται. Θα είναι 4, 15, 3 βουλευτές; Πάμε τότε να συζητήσουμε πως ψηφίζουν και πού και αν θα είναι  ή όχι και πόσες οι εκλογικές περιφέρειες ή αν θα είναι στο επικρατείας. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, μπορούμε να άρουμε όλους τους  περιορισμούς και να δούμε τα υπόλοιπα. Να αλλάξουμε τη διάταξη που συμφωνούμε; Αυτό είναι  το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε».

Κοροϊδεύετε

«Εμείς λέμε οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.  Εσείς λέτε να ψηφίζουν αλλά να μην συμμετέχουν ισότιμα και να μην λαμβάνεται υπόψη η ψήφος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. ‘Αρα θέλετε μια ψήφο δύο ταχυτήτων. Μία που μετράει και μία που δεν μετράει», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

«Τα πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και όλοι πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Επικοινωνιακό σόου με αφορμή τις δηλώσεις Τζάκρη

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «η κυβερνητική σπουδή προσβάλει και την διαδικασία και τον κοινοβουλευτισμό. Φθάνει στα όρια της κοινοβουλευτικής ασέβειας, με πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά σόου»

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που τόνισε ότι «είναι ακατανόητη η συζήτηση όταν υπάρχει ήδη νόμος που είναι σε ισχύ και εφαρμόζεται για την ψήφο των αποδήμων».

«Το 2019 ψηφίσαμε το νόμο που εφαρμόζεται, μέσω ειδικών προβλέψεων και της ειδικής πλατφόρμας. Δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της συζήτησης. Η πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών είναι εν μέσω πανδημίας να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη που έδωσαν πάσα στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Γκιόκας.

Απαντώντας, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση αντέδρασε με ευαισθησία και σοβαρότητα, σε μια θέση που εκφράστηκε μέσα από ένα ιστορικό έντυπο των αποδήμων, το οποίο πρότεινε με σαφήνεια την κατάργηση όλων των περιορισμών στο εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που πάντα πίστευε η ΝΔ».

Εκκρεμότητα

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Εδώ καλούμαστε να συμφωνήσουμε ή όχι αν θα λύσουμε μια εκκρεμότητα μισού αιώνα, δίνοντας το δικαίωμα σε όλους τους απόδημους, τους Έλληνες της άλλης Ελλάδας, να συμμετέχουν στη δημοκρατική αυτή λειτουργία της πατρίδας τους», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση διαπράττει μια κοινοβουλευτική απρέπεια προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κ. Βορίδης γνωρίζει ότι για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι. Κάτι που δεν διαφαίνεται», ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε ξεκάθαρη θέση και άμεσα ξεκαθάρισε και τις εντυπώσεις που προσπάθησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη.

Θα κληθούν εκπρόσωποι των αποδήμων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους.

«Η πρόταση της κυβέρνησης μας προοιωνίζει ότι δύσκολα θα προκύψει συναίνεση. Όμως είναι χρήσιμο, δίκαιο και αναγκαίο να ακουστεί η φωνή των αποδήμων», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.

Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι φορέων από τον απόδημο ελληνισμό στους οποίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.