Σημάδια ανάκαμψης για την χοιροτροφία στην Κίνα
Το ζωικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 29,5% μέσα σε ένα χρόνο, στο τέλος Μαρτίου, μετά την πανωλεθρία εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης.
Με ταχείς ρυθμούς ανακάμπτει η χοιροτροφία της Κίνας μετά την συντριβή την οποία υπέστη το 2018 και το 2019 λόγω της αναγκαστικής θανάτωσης ποσοστού μεγαλύτερου από το 30% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλώτρια χώρα χοίρειου προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια παραγωγή όσον αφορά παραγωγή και τιμές, πολύ περισσότερο καθώς το χοιρινό είναι από τις πρωτεΐνες με τις ταχύτερες καταναλώσεις στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία του εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, στη χώρα πραγματοποιούνται εντατικές επενδύσεις για την ανασύσταση του κλάδου της χοιροτροφίας. Ήδη στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός χοίρων έφτανε τα 415,95 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 29,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και έναντι 406,5 εκατομμυρίων στο τέλος του Δεκέμβρη. Ο αναλυτής της Rabobank Pan Chenjun σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «θεμελιώδης» και αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι στη διάρκεια του χειμώνα οι παραγωγοί φοβούμενοι την εξάπλωση ενός νέου κύματος της νόσου έστειλαν στα σφαγεία νωρίτερα μεγάλο αριθμό υγιών χοίρων. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέσο βάρος των σφαγίων ήταν μικρότερο από ό, τι έναν χρόνο νωρίτερα, ενδεικτικό της ρευστοποίησης στην οποίοι έσπευσαν πολλοί χοιροτρόφοι, αλλά και ως έναν βαθμό ερμηνεύει και την αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο. Εκπρόσωποι μεγάλων μονάδων, σημειώνει το Reuters, δήλωσαν ότι οδηγήθηκαν αναγκαστικά σε σφαγές χοίρων που ακόμη δεν ήταν αρκετά παχείς, που σημαίνει το λιγότερο αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, μεγεθύνοντας τη συνολική παραγωγή κρέατος.
«Οι τιμές χοίρειου κατρακύλησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 15% και ανέκαμψαν και πάλι κατά το ίδιο ποσοστό, πράγμα το οποίο δεν δίνει την εντύπωση μιας ομαλής ανάκαμψης του εφοδιασμού της αγοράς», σχολίασε ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019 και μετά, όταν η Κίνα παρήγε 14,6 εκατ. τόνους χοιρινού, αυξήθηκε κατά 32% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκε λίγο ψηλότερα από τα 13 εκατ. τόνους του τελευταίου τριμήνου του 2020.
Όσο για τις εισαγωγές της χώρας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης, ανήλθαν σε 2,63 εκατ. τόνους κατά 20,8% υψηλότερα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA