Εφορία : Οι φορο-ανάσες του 2021 και ο «πάγος» στην εισφορά αλληλεγγύης το 2022
Τα σενάρια, οι δημοσιονομικές δυσκολίες και οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών
Οι έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και οι προσωρινές φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2022 αναμένεται να βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που φέρνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το τσουνάμι της πανδημίας. Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κλειδώσουν οι διορθωτικές ρυθμίσεις σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης, δόσεις και εκπτώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2020 και θα φορολογηθούν φέτος.
Οι προσωρινές φοροελαφρύνσεις του 2022 εξετάζονται με τους θεσμούς αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενους έτους.
Εισφορά αλληλεγγύης
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει «παγώσει» φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα). Όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί «παγωμένη» και το 2022 και με βάση το σχέδιο αυτό το οικονομικό επιτελεί καταρτίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα. Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει το «πάγωμα» της εισφοράς να συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επιθυμούν για λόγους ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης να ισχύσει για όλους από το επόμενο έτος.
Ωστόσο ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την οριστική απόφαση θα είναι η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, μετά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 να αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους. Σε διαφορετική περίπτωση, το 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Άλλωστε η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ,αφού η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in