Κύπρος : Παράνομα σχεδόν τα μισά από τα «χρυσά διαβατήρια»
Μεταξύ του 2013 και του 2019, δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε πάνω από 3.000 ξένους επενδυτές που είχαν προβεί σε χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για επενδυτές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και την Καμπότζη.
- «Έτσι έπρεπε» - Η κυνική απάντηση του 33χρονου που μαχαίρωσε και σκότωσε τον εργοδότη του στην Καλαμάτα
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Πάνω από τα μισά διαβατήρια που χορήγησε η Κύπρος σε πλούσιους αλλοδαπούς στο πλαίσιο του γνωστού επενδυτικού προγράμματος, ήταν παράνομα, διαπίστωσε το ερευνητικό συμβούλιο που διόρισε η κυβέρνηση.
Μεταξύ του 2013 και του 2019, δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε πάνω από 3.000 ξένους επενδυτές που είχαν προβεί σε χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για επενδυτές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και την Καμπότζη.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το πρόγραμμα τερματίστηκε πέρυσι αφότου ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που εξέθεσε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του νησιού, η οποία είχε διαμορφώσει το σχέδιο προτού να παραδεχτεί ότι ήταν προβληματικό.
«Τα ενδιάμεσα στοιχεία, μας δίνουν ποσοστά που αφορούν παράνομες πολιτογραφήσεις (…) και αυτές είναι συνολικά 51,81%», αναφέρει ο Μύρων Νικολάτος, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Δήλωσε μάλιστα ότι κάποιες άλλες βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου αλλά δεν ανταποκρίνονταν σε κάποια νομικά κριτήρια που ίσχυαν εκείνο τον καιρό.
Σε «δεκάδες» περιπτώσεις, η επιτροπή συνέστησε τη διακοπή της ιθαγένειας, πρόσθεσε ο Νικολάτος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η έκθεσή του έχει πάει στο γραφείο του Εισαγγελέα και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
«Η έκθεση σημειώνει ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση για την απόδοση ευθυνών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικολάτος, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το 2020.
Ενώ είχε χαρακτηριστεί αδιαφανές και γεμάτο κινδύνους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το επενδυτικό πρόγραμμα είχε υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές αναφορές για αυτό σε ξένα ΜΜΕ καθώς και αμφιβολίες από την Ε.Ε..
Οι αρχές αναγκάστηκαν να το διακόψουν απότομα αφότου το δίκτυο Al Jazeera κατέγραψε μυστικά έναν πρώην εκπρόσωπο της βουλής καθώς και άλλους να εμφανίζονται ότι προσφέρουν βοήθεια για απόκτηση διαβατηρίου σε άτομο με ποινικό μητρώο.
Παραιτήθηκε αλλά αρνήθηκε ότι είχε κάνει κάποια παρανομία, λέγοντας ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύθηκαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες κατά της Κύπρου για το θέμα του επενδυτικού προγράμματος πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι η εξασφάλιση ευρωπαϊκής ιθαγένειας σε αντάλλαγμα για προκαθορισμένα χρηματικά ποσά, χωρίς καμία επίσημη σύνδεση με την πολιτεία, αποτελεί υπονόμευσή της.
Οι ερευνητές εξέτασαν 2.478 διαβατήρια που εκδόθηκαν από το 2007 έως το 2016, και άλλα 417, που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου, έως το 2020.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις