Τρία είδη μέτρων για κάλυψη των ασθενών από τα συστήματα υγείας
Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για συστήματα υγείας που θα επικεντρώνουν στις ανάγκες των ασθενών και στην επαρκή κάλυψή τους, χωρίς να μένουν οι ιατρικές ανάγκες ακάλυπτες, ιδίως στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Μεγαλύτερα τα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών με την πανδημία
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Βασικό χαρακτηριστικό των συστημάτων υγείας που επιδεικνύουν καλή απόδοση αποτελεί η ασθενοκεντρική προσέγγισή τους. Η μέτρηση και η κατανόηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους ασθενείς και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, παραμένει πρόκληση.
Ταυτόχρονα όμως, μερίδα ασθενών δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες της, ενώ για ορισμένα νοικοκυριά η περίθαλψη μπορεί να γίνει τεράστιο οικονομικό βάρος, οδηγώντας τα στη φτώχεια, λόγω των καταστροφικών επιβαρύνσεων.
Και ενώ στα συστήματα υγείας καταγράφονται μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους δημόσιους φορείς παροχής περίθαλψης επαρκούν, αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού ή γιατί μένουν κάποιες ομάδες πληθυσμού ακάλυπτες. Επίμονα προβλήματα μπορεί να παραμένουν αθέατα, επειδή δεν μετρώνται.
Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα προσβασιμότητας στα συστήματα υγείας, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο των κοινωνικών επιπτώσεων εξαιτίας της κακής υγείας, γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένες πολιτικές λύσεις.
Τα στοιχεία αυτά επισημαίνονται σε έκθεση για τις μεθόδους αξιολόγησης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη που παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Η έκθεση με τίτλο: «Βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μέσω πιο ισχυρών εργαλείων μέτρησης», δείχνει πώς ένα καλύτερο πλαίσιο καταγραφής, μπορεί να επιδράσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής, μετριάζοντας τις επιπτώσεις από συσσωρευμένα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά και υγείας.
Tα μέτρα
Συγκεκριμένα, εξετάζει τρία είδη μέτρων:
- μέτρα δίκαιης κατανομής των παροχών υγείας,
- κατηγοριοποίηση ασθενών, με τρόπο που έχει δοκιμαστεί πιλοτικά για συγκεκριμένες παροχές περίθαλψης όπως για παράδειγμα ψυχική υγεία, οδοντιατρική, περίθαλψη εγκεφαλικών επεισοδίων,
- μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη προοπτική για τους ασθενείς, με πιο ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας και καλύτερη πρόσβαση όσων είναι πιο ευάλωτοι. Έτσι, η έκθεση στοχεύει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία παρέχοντας νέα ισχυρά εργαλεία μέτρησης για τη μέτρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών της Ε.Ε. συν τη Νορβηγία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμπροεδρεύεται από ένα κράτος μέλος που εκλέγεται περιοδικά από εκπροσώπους άλλων κρατών μελών και από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις