Ελληνοτουρκικά : Η επόμενη μέρα μετά το «ξεμπρόστιασμα» Τσαβούσογλου στην Αγκυρα
Business as usual θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Αθήνα η επόμενη μέρα τής σε απευθείας σύνδεση αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και την διπλωματική πανωλεθρία του εκφραστή της.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Business as usual θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Αθήνα η επόμενη μέρα τής σε απευθείας σύνδεση αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και την διπλωματική πανωλεθρία του εκφραστή της.
Αφήνοντας τη διαχείριση της ταπεινωτικής ήττας στον φίλο του Μεβλούτ, ο οποίος εξήντλησε κάθε δικαιολογία και πρόφαση για να απαλύνει το «ωστικό κύμα» από την «έκρηξη» του συναδέλφου του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνέχισε την επόμενη μέρα την ενδυνάμωση των συμμαχικών δεσμών στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταβαίνοντας στην Πάφο για την τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από την Αγκυρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο μετέφερε αναλυτικά το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην Αθήνα είναι σαφές ότι ο τουρκικός εκνευρισμός θα εκδηλωθεί με κάποιον τρόπο, αν και είναι ασαφές πώς. Η ένταση και το εύρος αυτής της τουρκικής απάντησης, θα δώσει και ένα στίγμα, κατά πόσο μπαίνουμε σε μια νέα φάση έντασης ή αν το «δημόσιο ξεκαθάρισμα» του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου θα είναι εφαλτήριο για πιο «ειλικρινή» προσέγγιση τις επόμενες εβδομάδες, με το βλέμμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο τέλος Ιουνίου.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως σήμερα υπάρχει μούδιασμα στην πλευρά της Άγκυρας. Αλλά επειδή η συγκυρία είναι τέτοια που θα αναγκάσει την Άγκυρα να σκεφτεί πριν διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν και αν οριστούν οι ημερομηνίες για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει και ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στον κ. Δένδια την ικανοποίησή του για το πώς χειρίστηκε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα. Σημειώνεται πως Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν χθες σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και υπήρχε ρητή εντολή στον έλληνα ΥΠΕΞ να απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση που προκληθεί από την τουρκική πλευρά.
Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Πέμπτης, η Ελλάδα προσέρχεται με θετική ατζέντα στις συνομιλίες αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις της. «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα».
Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας, από την Κύπρο όπου βρέθηκε, αναφέρθηκε στα της επίσκεψης του στην Αγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου, που ίσως πολλοί από εσάς είδατε. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μια σειρά προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο, όπως έπραξε και η τουρκική πλευρά».
Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Εμιρατινού Προέδρου, Ανουάρ Γκαργκάς, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό του βρέθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ, έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.
«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της ενέργειας. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού East Med και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα ψηφιακής πολιτικής, τουρισμού, άμυνας, καθώς και προετοιμασίας για την μετά πανδημία εποχή.
«Όπως έχω πει επανειλημμένα, τα σχέδια συνεργασιών μας είναι ανοικτά προς όλους, με δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες που μόλις ανέδειξα», τόνισε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, που επίσης τέθηκαν επί τάπητος.
«Εν όψει της διεξαγωγής των εκλογών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους. Και αυτή είναι μια θέση που όλοι μας υποστηρίζουμε», ανέφερε εκφράζοντας την αντίθεσή του με οποιοδήποτε στοιχείο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Την χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και πώς ενδέχεται να επηρεάσει την επερχόμενη Πενταμερή στη Γενεύη κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Mε θλίβει η συμπεριφορά και στάση που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η μη επίτευξη λύσης δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την Ε/κ αλλά εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας. Χθες επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί παλαιότερα ακόμα και από την ίδρυση της Κ.Δ» είπε -σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com- μιλώντας κατά την επίσκεψη σε εταιρεία στον Ψεματισμένο στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγροτικής Πολιτικής.
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς την δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχτούμε θέσεις οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις