Νέα Ζηλανδία : Νέα μέτρα θα καταστήσουν παράνομο το κάπνισμα για τη νέα γενιά
Η χώρα έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να απαλλαγεί πλήρως από τη συγκεκριμένη κακή συνήθεια μέχρι το 2025
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, μέσω των οποίων επιδιώκει να καταστήσει παράνομο το κάπνισμα για την επόμενη γενιά και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στο στόχο της να απαλλαγεί πλήρως από το κάπνισμα μέχρι το 2025.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας από την οποία και μετά είναι νόμιμο το κάπνισμα. Έτσι πρόκειται να επεκτείνει την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2004, καθιστώντας ουσιαστικά παράνομο το κάπνισμα για όποιον ανήκει σε αυτή τη γενιά.
Επιπλέον, οι νομοθέτες επεξεργάζονται το ενδεχόμενο της σημαντικής μείωσης της νόμιμης περιεκτικότητας νικοτίνης σε προϊόντα καπνού, την απαγόρευση των φίλτρων, την επιβολή μίνιμουμ τιμής για τον καπνό και τον περιορισμό των σημείων από τα οποία θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα αυτής της κατηγορίας.
«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Δρ. Αγιέσα Βεράλ την Πέμπτη, ανακοινώνοντας τις αλλαγές. «Περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος και θα πρέπει να σημειώσουμε ραγδαία πρόοδο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τον στόχο της απαλλαγής από το κάπνισμα μέχρι το 20225. Αν δεν δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ελέγχου των προϊόντων καπνού, δεν θα τα καταφέρουμε».
Τις προτάσεις χαιρέτισε μια σειρά από οργανισμούς δημόσιας υγείας. «Αυτή η πρόταση δεν βοηθά απλώς τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», δήλωσε η επικεφαλής της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Λούσι Έλγουντ σε ανακοίνωσή της. Σημείωσε ότι ο αριθμός των σημείων πώλησης καπνού είναι τέσσερις φορές υψηλότερος στις κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων, όπου και καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών.
«Αυτές οι τεράστιες ανισότητες είναι η αιτία που πρέπει να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από τους κινδύνους του καπνού», δήλωσε η Έλγουντ. «Ο καπνός είναι το πιο επιβλαβές καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία και θα πρέπει να το αφήσουμε στο παρελθόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά καπνιστών είναι σημαντικά υψηλότερα στις κοινότητες των αυτοχθόνων του νησιωτικού κράτους.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, το σχέδιο δέχθηκε και σφοδρή κριτική για το ενδεχόμενο να προκαλέσει ακούσιες επιπτώσεις, φέρνοντας για παράδειγμα τα μικρά «γαλακτοπωλεία» στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά και δημιουργώντας μια μαύρη αγορά για προϊόντα καπνού. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι πραγματικός στο σκαρίφημα της πρότασής της: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ποσότητες προϊόντων καπνού που εισάγονται λαθραία στη Νέα Ζηλανδία έχουν αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται σε μεγάλης κλίμακας λαθραίες εισαγωγές», ανέφερε/
Το δεξιό πολιτικό κόμμα ACT από την πλευρά του υποστήριξε ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη θα μπορούσε να οδηγήσει τους πολίτες σε αύξηση του καπνίσματος προκειμένου να πάρουν επαρκή δόση. «Οι Νεοζηλανδοί καπνιστές που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ξοδεύουν περισσότερα για τη συνήθειά τους και θα κάνουν περισσότερη ζημιά στους ανθρώπους γύρω τους, αν η κυβέρνηση απαιτήσει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη», ισχυρίστηκε η Κάρεν Κχουρ, εκπρόσωπος του ACT για θέματα κοινωνικής ανάπτυξης και παιδιών, σε δελτίο τύπου.
Η κίνηση έχει γεννήσει και ερωτήματα για τον βαθμό στον οποίο μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εμπλέκεται στη ζωή των πολιτών της: «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή που προστάζει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, σε λογικά πλαίσια», έγραψε ο δημοσιογράφος Άλεξ Μπραε σε σχετική ανάλυση για το Spinoff.
Το κάπνισμα ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο στη Νέα Ζηλανδία και περίπου μισό εκατομμύριο Νεοζηλανδοί καπνίζουν καθημερινά. Τις επιπτώσεις αυτής της κακής συνήθειας βιώνουν σφοδρότερα οι Μαορί, οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας. Οι γυναίκες Μαορί έχουν το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών της χώρας, καθώς το 30% καπνίζει σε καθημερινή βάση. Ο καρκίνος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών Μαορί και η δεύτερη συχνότερη για τους άνδρες Μαορί.
Με πληροφορίες από Guardian
- Ελ Κααμπί: «Άξιζα να είμαι ανάμεσα στους 10 καλύτερους Αφρικανούς παίκτες της περασμένης σεζόν»
- Κρουαζιερόπλοιο: Επιβάτης πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή του – Σε κατάσταση μέθης επιτέθηκε στο πλήρωμα και
- Σύσκεψη για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου
- Άγγελος Τερζάκης: Αναβαθμός πολιτισμικός είναι η Δημοκρατία
- O Άλεκ Μπάλντουιν πήρε το όπλο του: Θα ξεσκεπάσω όλη την αλήθεια
- Καρκίνος: Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη εμβόλιο που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα