«SOS» από τους Πολωνούς γιατρούς: «Δεν μπορείτε να μας κλωνοποιήσετε»
Ο αριθμός των θανάτων ασθενών με covid-19 ξεπερνά τους 800 καθημερινά και η χώρα έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ πλεοναζόντων θανάτων στην Ευρώπη.
Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού η Κίνγκα Σλάτσιτς- Βιρόμπα, μια αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Stefan Zeromski Specialist της Κρακοβίας στην Πολωνία, είχε να διαχειριστεί έναν ασθενή με covid-19 και άλλους δέκα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με τη βοήθεια τριών άλλων γιατρών.
Τώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει πλήξει την Πολωνία και ο αριθμός των ασθενών με covid-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου έχει φτάσει τους 17, με μόλις άλλους 4 ασθενείς με άλλα νοσήματα. Περίπου το 80% των ασθενών με covid-19 εκτιμάται ότι θα πεθάνει.
Η Σλάτσιτς- Βιρόμπα όμως εξακολουθεί να έχει τη βοήθεια άλλων τριών γιατρών.
“Σωματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά συχνά δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τη θεραπεία που θα θέλαμε”, δήλωσε, εξηγώντας ότι όταν έχει βάρδια συχνά δεν προλαβαίνει να κάνει διάλειμμα για να καθίσει.
800 θανάτο καθημερινά από covid
Ο αριθμός των θανάτων ασθενών με covid-19 ξεπερνά τους 800 καθημερινά και η χώρα έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ πλεοναζόντων θανάτων στην Ευρώπη, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι μια από τις βασικές αιτίες.
Η Σλάτσιτς- Βιρόμπα είναι εξαντλημένη έπειτα από μια βάρδια 24 ωρών στη διάρκεια της οποίας πρέπει να καθησυχάζει και τους συγγενείς των ασθενών. Επισημαίνει ότι οι εισαγωγές ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεπεράσει “ακόμη και τα χειρότερα όνειρά μου”.
Σε όλη την Πολωνία οι γιατροί παραπονιούνται για τις τεράστιες ουρές ασθενοφόρων στα νοσοκομεία ή την αναβολή επεμβάσεων που δεν σχετίζονται με την covid-19 και αφορούν παθήσεις που δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών.
“Η χώρα ήταν απροετοίμαστη για μια τέτοιου μεγέθους πανδημία (…) Δεν υπάρχουν κλίνες, προσωπικό, κανένα απόθεμα”, σχολίασε ο καθηγητής Κριστόφ Σιμόν επιδημιολογικός σύμβουλος της Κάτω Σιλεσίας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Πολωνία διέθετε το 2017 μόλις 2,4 γιατρούς και 5,1 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, μεταξύ των χαμηλότερων ποσοστών στην ΕΕ, ακόμη και πριν την πανδημία.
Πολλοί γιατροί φεύγουν από την χώρα
Πολλοί γιατροί έχουν πάει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερο μισθό, ενώ οι δαπάνες για την υγεία δεν επαρκούν για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν το υγειονομικό προσωπικό.
“Το σύστημα υγείας είναι τώρα στα όριά του, όμως βρίσκεται στα όριά του για όσο καιρό μπορώ να θυμηθώ. Αυτή η επιδημία έχει πολλαπλασιάσει όλες τις ελλείψεις του”, δήλωσε ο Πιοτρ Μέρικ, επικεφαλής της μονάδας covid στο νοσοκομείο Zeromski.
Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά πολύ φέτος, αναφέρουν οι γιατροί, καθώς ασθενείς με covid-19 διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο, φοβούμενοι τις κακές συνθήκες εκεί, ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα παραμελούνται καθώς γιατροί μεταφέρονται σε μονάδες covid.
Μετά τη Βραζιλία, η Πολωνία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων παγκοσμίως την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με το Our World in Data.
Λύσεις;
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το θέμα, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί υγειονομικό προσωπικό παρά τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν φοιτητές ιατρικής και γιατροί από την Ουκρανία.
“Μπορείς να αγοράσεις εξοπλισμό, να δημιουργήσεις νοσοκομεία εκστρατείας, να βρεις περισσότερες κλίνες, όμως το προσωπικό είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι τον Φεβρουάριο.
Σε ανακοίνωσή του στο Reuters, το υπουργείο ανέφερε ότι έλαβε νομοθετικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να στρατολογήσει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές.
Όμως καθώς οι ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία ο Μέρικ δήλωσε ότι αυτά δεν αρκούν και ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες.
“Δεν μπορούμε να εμφανίσουμε από το πουθενά τους γιατρούς αυτούς ή να τους κλωνοποιήσουμε”, σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις