Ανάγκη ενεργών πολιτικών απασχόλησης
Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
- Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα - Σε ποιον έπεσε το φλουρί
Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση και η εξελισσόμενη πανδημία, έχουν αφήσει ήδη ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας, με σημαντική αύξηση ανεργίας, σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, κυρίως σε εκείνες που δεν έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως η Ελλάδα.
Οι πολιτικές στήριξης από το κράτος με τις αναστολές συμβάσεων, την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών και τα επιδόματα ανεργίας, είναι σίγουρα επιβεβλημένα μέτρα που έχουν βοηθήσει στην διατήρηση των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από το πάγωμα του λιανεμπορίου και των εμπορικών δραστηριοτήτων.
Παρόλα αυτά απαιτείται η υιοθέτηση ενεργών πολιτικών από το κράτος όπως στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, τόσο πάνω στην ψηφιακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όσο και στα επιμέρους αντικείμενα που ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους.
Θα πρέπει τα αντικείμενα αυτά να συνδέονται με την σωστή δόμηση του βιογραφικού, ώστε να είναι κατανοητά τα προσόντα από όλους στην αγορά εργασίας, με στόχο μάλιστα το βιογραφικό αυτό να εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με νέες δεξιότητες, αποτελώντας μια ενεργητική διαδικασία εύρεσης εργασίας.
Για τον σκοπό αυτό, θα ήταν εύκολο για κάθε άνεργο ή ομάδα ανέργων να υπάρχει ένας συντονιστής ή καθοδηγητής, που θα λειτουργεί ως μέντορας, ώστε να μπορεί να δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις, αλλά και να ωθεί τον άνεργο να προβαίνει σε διαρκείς κινήσεις αναζήτησης εργασίας, με βάση τα υφιστάμενα προσόντα του, αλλά και την ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Θα μπορούσε μάλιστα, όσο ο άνεργος προβαίνει σε εκμετάλλευση των προγραμμάτων κατάρτισης ή ολοκληρώνει συγκεκριμένους κύκλους
σπουδών και πιστοποιήσεων, να συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος, με στόχο την άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρχουν και ισχυρά φορολογικά κίνητρα για απασχόληση νέων ανέργων από μικρομεσαίας επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί σταδιακά η απασχόληση αλλά και η παραγωγικότητα.
Εν κατακλείδι, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις