Ρωσία : Οι γυναίκες ελπίζουν σε αυστηροποιήση ποινών για τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας
Το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε ισχυρότερους νόμους για την ενδοοικογενειακή βία, λέγοντας ότι οι ποινές και η νομική προστασία των θυμάτων είναι επί του παρόντος ανεπαρκείς.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Την πέταξε πάνω στην πόρτα του μπάνιου και μετά την έδειρε επειδή αρνήθηκε να συνευρεθεί μαζί του, και η τιμωρία; Ένα μικρό απλό πρόστιμο.
«Καλώς ήλθατε στη Ρωσία – όπου εκτιμάται ότι μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται βία από τον σύζυγό τους και όπου ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος προσφέρει ελάχιστη τιμωρία και ακόμη λιγότερη προστασία» αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.
Η Galina θεωρεί πως ο σύζυγός της έπεσε στα «μαλακά» ενώ ελπίζει πως τα πράγματα θα αλλάξουν ώστε να μην υπήρξα ξανά άλλος που θα γλιτώσει την τιμωρία.
Στον σύζυγό της επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 7.000 ρούβλια (77 ευρώ) και μια… προειδοποίηση πως εάν ξαναπροβεί σε βίαιες ενέργειες για εντός των επόμενων 12 μηνών τότε θα ακολουθήσουν ποινικές κυρώσεις.
Και ενώ ο χρόνος της επιτήρησης μετρούσε αντίστροφα, η Galida είπε πως ο εφιάλτης άρχισε να αναβιώνει.
«Πέρασα έναν χρόνο να πηγαίνω με τους δικηγόρους στην αστυνομία και τελικά αυτό ήταν το μοναδικό που μπορέσαμε να καταφέρουμε» λέει στο Reuters η Galina.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, παρόμοιες υποθέσεις είναι συχνές στη Ρωσία, όπου οι συμπεριφορές μάτσο απέναντι στις γυναίκες όλο και αυξάνονται, ενώ οι απόψεις γύρω από το έμφυλο είναι αρκετά ξεπερασμένες.
Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κοινωνική πίεση για να «φαίνονται θηλυκές» να βρουν άνδρα και να μεγαλώνουν παιδιά, με την οικογένεια να θεωρείται ως κορυφαία προτεραιότητά τους.
Ωστόσο, τώρα, μια νέα δικαστική απόφαση έχει προσφέρει μια λάμψη ελπίδας σε όσους θέλουν να αλλάξουν αυτήν την απαρχαιωμένη νοοτροπία.
Την περασμένη εβδομάδα, το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι η τιμωρία για την ενδοοικογενειακή βία και η προστασία των θυμάτων ήταν ανεπαρκής, εξετάζοντας να αναθεωρήσουν τη σχετική νομοθεσία.
Το παράλογο
Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα μια γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να ασκήσει έφεση, καθώς ο θύτης μπορεί μεν να είχε τιμωρηθεί, αλλά μόνο με επιβολή προστίμων και κοινωνικής υπηρεσίας.
Η Ρωσία αποποινικοποίησε ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας το 2017, με τους υποστηρικτές να λένε ότι αυτό επέτρεψε στους γονείς να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους και να μειώσουν την κρατική παρέμβαση στην οικογενειακή ζωή.
Σήμερα, ο ξυλοδαρμός ενός μέλους της οικογένειας στη Ρωσία χαρακτηρίζεται ως διοικητικό αδίκημα και γενικά τιμωρείται με πρόστιμο.
Τι ισχύει σήμερα στη Ρωσία
Εάν το αδίκημα επαναληφθεί εντός ενός έτους, γίνεται ποινικό αδίκημα. Αν ακολουθήσει τρίτος ξυλοδαρμός, αντιμετωπίζεται και πάλι βάσει του διοικητικού δικαίου – όχι ως εγκληματική ενέργεια.
Το δικαστήριο είπε ότι ο κανόνας πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επανειλημμένοι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρότερες τιμωρίες – κάτι που οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη αλλαγή στις επίσημες προοπτικές.
Η Janette Akhilgova, της Ομάδας Δικαιωμάτων των Γυναικών, δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει επαρκή κατάρτιση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και ότι συχνά οι γυναίκες έπρεπε να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία μόνες τους και πως δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να τους παρέχει ασφάλεια.
Το… καθήκον για σεξ
Η Galina είπε ότι η αστυνομία απέρριψε αρχικά την καταγγελία της ενώ δεν ήθελε να εξετάσει καν τις κατηγορίες ότι ο σύζυγός της προσπάθησε να την βιάσει, λέγοντας ότι ήταν καθήκον της να κάνει σεξ μαζί του.
Η 57χρονη είπε ότι πρέπει να ζει στο ίδιο σπίτι με τον σύζυγό της και την μητέρα τους, καθώς φοβάται ότι το να φύγει θα σήμαινε να χάσει το σπίτι της στη Μόσχα.
«Με δυσκόλεψαν πολύ», είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία την έκανε να νιώσει ότι γυναίκες σαν αυτήν έχουν «εγκαταλειφθεί» από το κράτος.
«Ελπίζω πραγματικά ότι οι νομοθέτες θα αυστηροποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία και να κάνουν κάτι ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι προστατεύονται από το νόμο», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις