Εργασιακό νομοσχέδιο : Η μητέρα των μαχών για την αντιπολίτευση
Σε «μητέρα των μαχών» έχουν αναδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα έλθει στη Βουλή μετά το Πάσχα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις άνευ προηγουμένου
Σε «μητέρα των μαχών» έχουν αναδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα έλθει στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», που έρχεται με την κατάργηση του 8ώρου, την οριστική «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την καθιέρωση απλήρωτων υπερωριών και, ουσιαστικά, την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.
Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «ανεβάσει» πολύ στην ατζέντα της το θέμα, ενώ σε σύσκεψη που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, την τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, καθώς και με τις νομαρχιακές, προκειμένου να υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση.
Οι πρώτες μάχες με την κυβέρνηση θα δοθούν, άλλωστε, εκτός Βουλής, με τη διοργάνωση διαδηλώσεων, που η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ σε μαζικότητα εκείνες που έγιναν κατά της αστυνομικής βίας.
Η Κουμουνδούρου ευελπιστεί να αξιοποιήσει τη στάση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 – κατά της κυβέρνησης και να σχηματίσει ένα ευρύ αντιδεξιό μέτωπο. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε «κλείσει το μάτι» στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι «το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας καταργεί τον εμβληματικό νόμο του ’82, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου τότε αποκρυσταλλώθηκε μια μεγάλη κατάκτηση δεκαετιών».
Τι κι αν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επιμένει πως πρόκειται για «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα υποστηρίζει για τις απολύσεις και τις υπερωρίες, η αλήθεια είναι πως τα ίδια υποστηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα – όχι μόνον η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, υποστηρίζει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών προς τα πάνω. «Τις πάμε 150 από 120 που είναι σήμερα στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία, πηγαίνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», διευκρίνισε ξεκαθαρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, οι υπερωρίες «είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των εργαζομένων από τη μια πλευρά και της εργοδοσίας από την άλλη», κάτι που – όπως είπε – γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με τις απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θα υπάρχει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, όπου θα αναφέρονται μία σειρά λόγων για τους οποίους θα απαγορεύεται πλήρως να γίνει απόλυση» και προσέθεσε πως απαγορεύεται να γίνει απόλυση για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αλλά με το νομοσχέδιο προστίθενται κι άλλοι λόγοι, μεταξύ των οποίων «όταν είσαι νέος πατέρας και για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού σου».
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο – όπως είπε – θα προβλέπεται ρητώς ότι «αν σου προτείνει ο εργοδότης να κάνεις υπερωρίες ή να πας στο μέτρο της διευθέτησης εργασίας κι εσύ δεν το δεχτείς και αυτός επιχειρήσει να σε απολύσει, η απόλυση είναι αυτομάτως άκυρη».
Ηλιόπουλος: Κεντρική η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο
«Κεντρική η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική Φωνή» της Ηπείρου.
Ο κ. Ηλιόπουλος, μάλιστα, έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη κυβέρνηση για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο» και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «όλους τους αγώνες που απαιτεί η περίοδος», αντιμετωπίζοντας ως «κεντρική» τη «μάχη ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς και διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής».
Τσακαλώτος: Η επίθεση στον κόσμο της εργασίας θα είναι η αρχή του τέλους του «σιδηρού ανέμελου»
«Η ΝΔ έρχεται σαν οδοστρωτήρας – όπως έλεγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης – να σαρώσει τα πάντα. Τώρα βάλανε στο στόχαστρο το 8ωρο. Όπως ο κεφαλικός φόρος τελείωσε τη Θάτσερ, έτσι η επίθεση στον κόσμο της εργασίας θα είναι η αρχή του τέλους του «σιδηρού ανέμελου». Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Μιλώντας για την πρόταση Ελλάδα 2.0, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως συνεχίζει και επιταχύνει την οικονομική πολιτική των τελευταίων 30 ετών και έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση πράττει σαν όλο το αφήγημα της ΕΕ μετά το 1990, με τις διαδικασίες της Λισαβόνας και της Κοπεγχάγης, να ήταν επιτυχημένο και να μην είχε οδηγήσει σε χαμηλούς και στάσιμους μισθούς, σε ανασφάλεια κ.λπ.». Προσέθεσε δε ότι «βασίζεται στην απαξιωμένη θεωρία του trickle down, ότι οι ανισότητες θα αντιμετωπιστούν από την κατάρτιση και την απορρύθμιση».
Αχτσιόγλου: Ολέθριο για τους εργαζόμενους
«Ολέθριο για τους εργαζόμενους» χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης και η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε οδηγεί σε «κατάργηση του 8ώρου, ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου-εργοδότη, ακραία ελαστικοποίηση του ωραρίου και 10ωρο», ενώ «φαίνεται ότι καταργεί τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για ακύρωση καταχρηστικών απολύσεων»,
Με συνέντευξή της στον «Real fm 97,8», η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε, μάλιστα, πως «ενώ θα έπρεπε να εξετάζουμε τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, η κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών, εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές
Για «εργασιακό μεσαίωνα» κάνει λόγο και το ΚΙΝΑΛ, με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει στη Βουλή πως το «Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές».
Η πρόεδρος του κόμματος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ότι πρόκειται για «κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης», με τον εργαζόμενο να μένει «απροστάτευτος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο, χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο, με δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες».
Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι «το σχέδιο ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία» και ότι το βάρος της κρίσης «θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι», αφού «για τον κ. Μητσοτάκη, οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».
Πρωτόπαπας: Πρόοδος για τη ΝΔ είναι ο ορισμός της καθήλωσης
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Πρωτόπαπας, με άρθρο του στο «ieidiseis.gr», τόνισε πως «ουσιαστικά όλα θα γίνονται με απόφαση εργοδότη, γιατί μέσα σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας», όπως εξήγησε, «ο ισχυρός – ο εργοδότης – έχει το απόλυτο πλεονέκτημα και θα ωφελείται ιδιαίτερα, γιατί ούτε υπερωρίες θα πληρώνει, ούτε νέο προσωπικό θα προσλαμβάνει».
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου, «που είναι η πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου μόνο με ατομική συμφωνία εργαζομένου-εργοδότη», ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας «οι συμβάσεις και οι συλλογικές συμφωνίες αφαιρούνται παντελώς».
Και αναρωτήθηκε «τι είναι πρόοδος για την ΝΔ», την ώρα που οι σύγχρονες αντιλήψεις στην Ευρώπη μιλούν για συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, «στη χώρα μας, να διαλύεται η προσωπική ζωή του εργαζομένου και ειδικά της γυναίκας και των νέων», καταλήγοντας πως η απάντηση είναι μία: «Αυτή η πολιτική, η πολιτική της ΝΔ, είναι ο ορισμός της καθήλωσης – καθήλωση για τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής του εργαζομένου, καθήλωση για την οικονομία, καθήλωση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους νέους μας».
Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ «θα σταθεί δυναμικά απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς», ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «και τα ελληνικά συνδικάτα θα κάνουν το καθήκον τους».
Χρηστίδης: Ιδεολογικές εμμονές και εξόφληση προεκλογικών γραμματίων
Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του εκπρόσωπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη, σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα εργασιακά: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του, να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες», ανέφερε και προσέθεσε πως πρόκειται για «φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων».
ΚΚΕ: «Νομοσχέδιο-έκτρωμα, ανατροπή του αιώνα»
Στις επάλξεις των κινητοποιήσεων βρίσκεται το ΚΚΕ, που πρώτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά ως «αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».
Ο Περισσός επεσήμανε πως «η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων».
Επιπλέον, το ΚΚΕ τονίζει πως νομοθετείται «η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων – για πρώτη φορά μετά το 1982, που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος – και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Όσο για την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, υποστηρίζει πως δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, «αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και τη δράση τους».
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της» και καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα «και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».
Βαρουφάκης: Το νομοσχέδιο επαναφέρει το δόγμα του σοκ
Την εκτίμηση ότι η κρίση στην Ευρώπη «όλο και βαθαίνει», γι’ αυτό υπάρχει η ανάγκη για ένα «οικουμενικό βασικό εισόδημα», έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ 25. Και τόνισε ότι «το δόγμα του σοκ, έρχεται και επανέρχεται, ιδιαίτερα με το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη», ενώ υπογράμμισε «πως ζούμε σε μια όλο και πιο βαθιά ταξική κοινωνία, χωρίς όμως να πρόκειται για συνθήκες που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά η τεχνο-φεουδαρχία».
Στην δική του εισήγηση, ο Συντονιστής της ΚΕ του κόμματος, Κώστας Μπιτσάνης, έκανε λόγο «για το πέρασμα σε νέες μορφές διεκδικήσεων, αλλά και για την προάσπιση και προώθηση των σημερινών πάγιων αιτημάτων της χειμαζόμενης κοινωνίας και των εργαζομένων».
Στις 4 Μαΐου απεργία η ΓΣΕΕ, στις 6 ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Πάντως, η πολιτική αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και μέσα στα συνδικάτα.
Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία απεργία στις 4 Μαΐου – καθότι η φετινή Πρωτομαγιά πέφτει το Μεγάλο Σάββατο – ενώ η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ομόφωνα απεργία στις 6 Μαΐου και όχι στις 4 Μαΐου, όπως η ΓΣΕΕ.
Σε απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου καλούν και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
- Σέρρες: Νυχτερινή επιχείρηση για να σώσουν μικρό άλογο – Είχε πέσει σε φρεάτιο [εικόνες]
- Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
- «Την κατέστρεψαν!» O πρώην εραστής της Νταϊάνα ξεσπάει εναντίον του BBC
- HP x Real Madrid: Αγόρασε ένα HP EliteBook laptop και διεκδίκησε μία θέση στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabéu
- Ρωσία: Αιχμαλώτισε Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ
- «Μπαμ» με Κλάιμπερν: «Βγαίνει στην αγορά και οι ομάδες της Euroleague κάνουν… ουρά»