Κοροναϊός : Η ΕΕ οχυρώνεται για τις μελλοντικές πανδημίες – Επιλέγει «πλευρά» για τον εμβολιασμό
Με τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας να προσομοιάζει με μαραθώνιο παρά με αγώνα ταχύτητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να μετατοπίζει το βλέμμα της από την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, στο μέλλον
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
- Ο καιρός μέχρι την Κυριακή - Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια
«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα εμβόλια mRNA αποτελούν μια σαφή περίπτωση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει συνομιλίες για να αγοράσει ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τις BioNTech/Pfizer.
Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ επιλέγει πλέον μία συγκεκριμένη τεχνολογία εμβολίων, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή της σε αυτά με τον αγγελιαφόρο RNA (mRNA).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι νέες δόσεις των εμβολίων, οι οποίες θα παραδοθούν από το 2021 έως και το 2023, αναμένεται να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ στην περίπτωση που χρειαστούν ενισχυμένες δόσεις για τη μάχη κατά των μεταλλάξεων του κοροναϊού, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οπως έγινε επίσης γνωστό, η ΕΕ θα λάβει νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒιοΝtech, καθώς επισπεύδεται η παράδοσή τους (εδώ).
Οι εταιρείες θα παρέδιδαν τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως τελικά θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σπάνιο θετικό μήνυμα
Οι ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιεν ήταν ένα σπάνιο θετικό μήνυμα για τις εκστρατείες εμβολιασμού της ΕΕ, η οποία έχει βρεθεί επανειλημμένως αντιμέτωπη με άσχημα νέα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, επισημαίνει το Politico.
«Το μέλλον ανήκει στα εμβόλια mRNA» δήλωσε και ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λιέζ. «Είναι προφανώς πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα» τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν θα ανανεώσει συμβάσεις με άλλους παραγωγούς, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν το ρεπορτάζ της La Stampa.
Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπογράψουν πρόσθετες συμβάσεις με παραγωγούς όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι οι χώρες δεν πρέπει να βιαστούν να διαγράψουν άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα της Johnson & Johnson, που επέδειξε μεγάλη διάθεση συνεργασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις