Αγγελοπούλου : Τα 200 χρόνια της Επανάστασης όχημα ενδυνάνωσης των δεσμών με την Ομογένεια
Ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του National Hellenic Students Association of North America, ενός δραστήριου φορέα που εκπροσωπεί ένα δυναμικό τμήμα της Ελληνικής ομογένειας σε ΗΠΑ και Καναδά πραγματοποίησε η Γιάννα Αγγελοπούλου
Ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του National Hellenic Students Association of North America, ενός δραστήριου φορέα που εκπροσωπεί ένα δυναμικό τμήμα της Ελληνικής ομογένειας και της κοινωνίας μας, τις νέες και τους νέους που φοιτούν και αναπτύσσουν τη δράση τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πραγματοποίησε το Σάββατο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Εμβληματικό ορόσημο
Στο συνέδριο απηύθυναν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, Βίκτωρας Μαλιγκούδης.
«Εφέτος, γιορτάζουμε την ιδρυτική πράξη της ελευθερίας μας, την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και την πορεία των 200 χρόνων της σύγχρονης Ελλάδας. Μια διαδρομή με επιτυχίες και αποτυχίες, με στιγμές που προκαλούν θαυμασμό αλλά και με πισωγυρίσματα, η οποία οδήγησε σε αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα: ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με αξιοσημείωτη παρουσία στον ισχυρό πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξία του ατόμου» τόνισε, στην ομιλία της, η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε:
«Την ίδια στιγμή, το εμβληματικό ορόσημο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, μας καλεί να οραματιστούμε το μέλλον. Να κοιτάξουμε μπροστά και να προετοιμαστούμε για τη συνέχεια αυτής της συναρπαστικής πορείας».
Σε κάθε γωνιά της γης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή της Ομογένειας στις επετειακές εκδηλώσεις, ιδίως στην Αμερική και τον Καναδά.
«Από αυτήν την επέτειο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η ομογένειά μας, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εορτασμό. Πρωταρχική μας μέριμνα, άλλωστε, ήταν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια να αποτελέσουν ένα όχημα για την ενδυνάμωση και την ανανέωση των δεσμών μας με την Ομογένεια, αυτόν τον πλούτο της Ελλάδας που διαπρέπει στο Εξωτερικό, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η ανταπόκριση του Ελληνισμού από κάθε γωνιά της γης στο κάλεσμά μας για συνδιαμόρφωση των δράσεων και των εκδηλώσεων για την επέτειο ήταν πραγματικά συγκινητική, καθώς λάβαμε 319 προτάσεις σε 47 χώρες και στις 5 ηπείρους» σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της και πρόσθεσε:
«Ειδικά από τις ΗΠΑ, υποβλήθηκαν 29 προτάσεις. Από αυτές, οι 5 προέρχονται από ελληνικές διπλωματικές αρχές και οι 24 από φορείς της ελληνικής ομογένειας και από ιδιώτες. Αφορούν μεγάλο φάσμα δράσεων, από εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες, μέχρι εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις βιβλίων, συναυλίες ή ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά, υποβλήθηκαν προτάσεις από τη Μασαχουσέτη, την Πενσυλβάνια, την Καλιφόρνια, τη Φλόριδα, τη Νέα Υόρκη, το Ιλλινόϊς, το Μίσιγκαν, την Ουάσιγκτον DC. Αλλά και από τον Καναδά, υποβλήθηκαν 15 προτάσεις, 2 από την Ελληνική Πρεσβεία και 13 προτάσεις από 6 διαφορετικούς φορείς».
Παρακαταθήκη για το αύριο
Η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε επίσης μνεία στις βασικές κατευθύνσεις γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται το συντονιστικό έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επιλογή να συνδιαμορφωθεί το επετειακό πρόγραμμα μαζί με την ελληνική κοινωνία, στην απόφαση οι δράσεις να μην περιοριστούν μόνο στην ημέρα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ούτε μόνο στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά να διασπαρούν χρονικά σε όλη τη διάρκεια της έτους και σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού, και τέλος, στην πρόθεση, οι επετειακές δράσεις να μην επικεντρωθούν αποκλειστικά στο παρελθόν, αλλά να ανοίγουν και ένα παράθυρο στο μέλλον.
«Να γίνουν, με αφορμή την επέτειο, δράσεις που θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο και θα επιτρέψουν στις τοπικές κοινωνίες να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι και μια ευκαιρία, μέσα και από την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, «να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της, αλλά και, στο μέτρο των δυνάμεών μας, να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή της δυναμική, να την καταστήσουμε πόλο έλξης επενδύσεων και πηγή καινοτομίας, με στόχο η χώρα να πορευθεί με αξιώσεις στη νέα εποχή».
Τόνισε δε ότι πολλές από τις δράσεις που γίνονται, υπό την αιγίδα της Επιτροπής, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επίσης και οι δύο από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ίδια η Επιτροπή αυτόνομα για την επέτειο: το διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» και την ίδρυση του Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πυξίδα
«Μέσα από την πρώτη, θα δημιουργηθεί μια χρήσιμη πυξίδα για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα τις ερχόμενες δεκαετίες, ενώ μέσα από τη δεύτερη η Ελλάδα θα μπει δυναμικά στο χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας», σημείωσε.
«Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή μας εκδήλωση και το ζωηρό σας ενδιαφέρον, θα ήθελα να καλέσω ειδικά εσάς, τις νέες και τους νέους που βρίσκεστε στην πλέον δημιουργική φάση της ζωής σας και λειτουργείτε σε ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, να γίνετε, ο καθένας και η καθεμιά στο χώρο σας, οι πρεσβευτές της τρίτης εκατονταετίας της σύγχρονης Ελλάδος» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις