Αργεί η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ – Τι λένε οι ειδικοί για συνωστισμούς στις πλατείες και εμβόλια
Ακόμα, ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές τις εικόνες συνωστιμού που καταγράφονται, κάνοντας λόγο για εστίες υπερμετάδοσης.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Την πορεία της πανδημίας στην χώρα, τις εικόνες συνωστισμού αλλά και το θέμα των εμβολίων σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ειδικοί επιστήμονες.
«Επιβεβαιώθηκε ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων μέχρι μέσα Απριλίου, από εκεί επιπέδωση και σταδιακή πτώση των κρουσμάτων και του αριθμού θετικότητας Αριθμός κλειδί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Και αυτός θα αργήσει αρκετά να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα είμαστε ασφαλείς. Πάνω από δύο εβδομάδες για να υπάρξει αποκλιμάκωση» δήλωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.
«Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά στα νοσοκομεία. Σταθερός ο αριθμός των εισαγωγών, αλλά οι μονάδες γέμισαν. Και υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών. Βλέπουμε ακόμα περισσότερο, νέους διασωληνωμένους. Και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της εκδήλωσης της νόσου» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ορθοπεδικής, Σπύρος Πνευματικός.
Ακόμα, ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές τις εικόνες συνωστιμού που καταγράφονται, κάνοντας λόγο για εστίες υπερμετάδοσης.
«Και ανοσία αγέλης όταν αποκτήσουμε δεν θα εξαφανιστεί ο ιός. Θα ζήσει μαζί μας, απλώς η δυνατότητα μετάδοσής του θα είναι πολύ μικρότερη» υπογράμμισε.
Εκτίμησε δε, ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο στη χώρα μας πέρασε τον κορωνοϊό. «Για κάθε 1 διαγνωσμένο κρούσμα, έχουμε 5 που το έχουν περάσει ασυμπτωματικα. Άρα περιπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους έχουν περάσει τη νόσο».
Εμβόλιο
Την πεποίθηση ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξέφρασε ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το εμβόλιο. Να μη το ταυτίσουμε με της AstraZeneca. Είναι διαφορετικά εμβόλια. Τα όποια περιστατικά στις ΗΠΑ είναι λιγότερα από 1 στο εκατομμύριο» υποστήριξε.
«Το να μείνουν μερικές δόσεις στο ψυγείο από αυτό το πάρα πολύ καλό εμβόλιο δεν είναι κακό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση. Δεν πρέπει να χαθεί καμία δόση εμβολίου» δήλωσε ο κ. Σκουτέλης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις